Ce este ciorba de potroace. Reţeta tradiţională perfectă, care scoate pe oricine din cea mai neagră mahmureală

0
0

Ciorba de potroace este o mâncare tradiţională românească la mare căutare după o noapte de petrecere şi excese alimentare.

Un maestru al bucătăriei moldoveneşti, profesorul bârlădean Nicolae Curelea propune o reţetă de ciorbă de potroace, ciorba petrecăreţilor, cu i se mai spune, pe cât de simplu de realizat pe atât de gustoasă.

”Potroaca înseamnă sărătură, o zeamă reparatorie de după nopţile cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate veninul din beţivi, mahmureala din naşi şi untul din bucătari. E ciorba dimineţilor obosite şi înfrigurate de excese, panaceul valah, dezintoxicant al râurilor întunecate de rachiu şi de vin ce poluează noaptea perversă, sardanapalică şi aventuroasă a nunţii. Când guşti, trebuie să-ţi simţi coroana de păr zbârlindu-se. Închizi ochii şi strângi fălcile, aşteptând atent să vezi ce se întâmplă. Sorbitura acră şi fierbinte îţi răcoreşte deodată arşiţa lăuntrică. Şi atunci simţi nevoia să mai guşti o lingură, şi-apoi încă una, şi-ncă una”, descrie profesorul Curelea ciorba petrecăreţilor.

Reţeta oferită de profesorul Nicolae Curelea pentru 12 porţii:

Ingrediente:

oase cu sau fără valoare – 2–3 kg (din care se obţin 3-4 l supă);
măruntaie de pasăre: gâturi, capete, spate, târtiţe, creste, inimi, pipote, picioare, de raţă, porumbel, bibilică, găină, curcan, gâscă – 1,5 kg;
ceapă – 300 g;
morcov – 300 g;
păstârnac – 150 g;
pătrunjel rădăcină – 150 g;
ţelină – 150 g;
orez – 100 g;
pastă de tomate – 100 g;
roşii proaspete – 1kg;
zeamă de varză sau borş (să sară căciula) – 2 l;
leuştean – 1 legătură mare;
ţelină verde – 1 legătură mare;
pătrunjel verde – 1 legătură mare;
sare – după gust;
1 – 2 ardei iuţi tocaţi mărunţel.

Preparare:

Oasele se spală şi se opăresc. Se pun la fiert într-o oală cu apă rece şi sare. Când dau în fiert, se spumează. Se fierb circa 2 – 3 ore, după care zeama se strecoară în alt vas.

Măruntaiele de pasăre se spală şi se pun la fiert în zeama de oase; se spumează la rândul lor şi se fierb circa o oră, după care se adaugă zarzavatul tăiat în pătrăţele mici: ceapa, morcovul, păstârnacul, pătrunjelul, ţelina. Când toate au fiert, se adaugă zeama de varză şi orezul spălat şi se mai lasă la fiert încă 10 – 15 minute, după care se adaugă bulionul dezlegat într-un polonic de zeamă şi roşiile curăţate de coajă şi tocate mărunt. Se potriveşte de sare şi acreală. Se opreşte focul. Se pune deasupra ardeiul iute tocat şi verdeaţa spălată, curăţată şi tocată mărunt. Ciorba se serveşte fierbinte.

Notă: Cele 100 g orez se pot înlocui cu tăieţei de casă făcuţi din două ouă.

Pasionat de gastronomie şi artă culinară, profesorul bârlădean Nicolae Curelea promovează bucătăria moldovenească, oferind secretele gustoaselor şi savuroaselor reţete autentice moldoveneşti prin intermediul unui blog intitulat Moldova Culinaria. 

Mai multe - Vaslui

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite