Ancheta în cazul aparatului de zbor prăbuşit într-o pădure din judeţul Vaslui, preluată de procurorii ieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Vaslui, care au desfăşurat cercetări în zona unde a fost descoperit un motodeltaplan prăbuşit, au înaintat dosarul procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

În conformitate cu Ordonanţa 29/1997, privind Codul aerian, infracţiunile privind traficul aerian sunt de competenţa procurorilor Parchetului de pe lângă curţile de apel. 

”În cursul zilei de de astăzi, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au înaintat toate documentele Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. În cauză se fac cercetări pentru exploatarea unei aeronave fără respectarea normelor aeriene în vigoare”, a precizat Loredana David, responsabil mass media din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui. 

Motodeltaplanul descoperit descoperit în pădurea Valea Seacă, din apropierea satului Chiţcani (comuna Costeşti) a fost ridicat de anchetatori, fiind aşteptată o expertiză a specialiştilor din cadrul Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile. Aparatul de zbor a fost descoperit încă de duminică, de un localnic din satul Chiţcani (Vaslui), care participa ca gonaş la o partidă de vânătoare. Bărbatul anunţat abia marţi seara câţiva localnici despre descoperirea sa din pădure, iar miercuri dimineaţă au fost alertate autorităţile.

Aparatul de zbor era parţial avariat, prezentând urmele unei aterizări forţate, însă fără ca locul destinat pilotului să fie distrus. A fost descoperit la aproximativ 20-30 de metri de marginea pădurii, în aceaşi zonă în care, în decembrie 2000, poliţiştii vasluieni au descoperit scheletele a două femei al căror criminal nu a fost descoperit nici până astăzi. Poliţiştii au securizat zona, au scotocit împrejurimile însă nu au descoperit nicio urmă de sânge din care să rezulte că în zonă a fost o persoană rănită. Anchetatorii nu exclud ca aparatul să fi fost folosit la traficul de ţigări.

Contrabandă cu deltaplanul, sport la graniţa cu Moldova

Anul trecut, doi bărbaţi din Republica Moldova au fost arestaţi la Vaslui, fiind acuzaţi că introduceau în România ţigări de contrabandă cu deltaplanul. Coletele cu ţigări erau dotate cu dispozitive GPS.

Activitatea  grupării specializată în contrabanda cu ţigări era planificată şi organizată în cele mai mici detalii în sensul că, persoanele ce desfăşurau activităţile infracţionale pe teritoriul României veneau anterior introducerii ţigărilor, în vederea recunoaşterii locului unde urmau ca alţi cetăţeni moldoveni să paraşuteze  coletele. Totodată, membrii grupării erau atenţi în ceea ce priveşte stabilirea unor eventuale legături între ei. Intrau în Romania prin PTF Albiţa, separat cu alte  autovehicule, foloseau aparate telefonice special achiziţionate pentru ziua când desfăşurau activităţi de  contrabandă şi foloseau în transport  mai multe autovehicule în care erau amenajate locaşuri speciale pentru ascunderea ţigărilor de contrabandă.

Mai puteţi citi:

FOTO Contrabandă cu deltaplanul la Vaslui. Coletele cu ţigări dotate cu GPS

Vasluianul care a găsit un aparat de zbor prăbuşit într-o pădure a anunţat descoperirea la trei zile distanţă, după ce şi-a făcut curaj cu o bere

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite