Anchetă DNA la fostul club de fotbal din Vaslui. Datoriile de 85 de milioane de euro ale Sporting Club, cercetate de procurorii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Porumboiu, fostul finanţator al echipei de fotbal din Vaslui, alături de Viorel Hizo, cel care a antrenat echipa în mai multe sezoane, şi Ciprian Damian fost preşedinte şi administrator al clubului
Adrian Porumboiu, fostul finanţator al echipei de fotbal din Vaslui, alături de Viorel Hizo, cel care a antrenat echipa în mai multe sezoane, şi Ciprian Damian fost preşedinte şi administrator al clubului

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a confirmat astăzi, oficial, pentru ziarul Adevărul că procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al DNA au în lucru un dosar care vizează activitatea fostului club de fotbal Sporting Club Vaslui, finanţat până la jumătatea anului 2013, de firmele omul de afaceri Adrian Porumboiu.

 Jurnaliştii Adevărul au solicitat DNA să comunice dacă procurorii din cadrul acestei structuri au în lucru un dosar în care se fac cercetări ce vizează fostul fostul club de fotbal din Vaslui, SC Sporting Club SA Vaslui, şi totodată, ce calitate au numiţii Porumboiu Adrian (fost finanţator al echipei), respectiv Damian Ciprian Iulian (fost preşedinte şi administrator al clubului) şi dacă în cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale.

"Pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Iaşi, se află înregistrat un dosar penal care vizează aspectele menţionate de dvs. În acest moment, informaţii referitoare la stadiul anchetei, nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.", se arată în răspunsul oferit ziarului Adevărul de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA.

În ultimele zile, adevărul.ro a relatat despre datoriile uriaşe înregistrate de clubul de fotbal Sporting Club Vaslui, făcute publice odată cu declanşarea procesului de insolvenţă ce se află pe rolul Tribunalului Vaslui. 

Principalul acţionar al Sporting Club Vaslui a fost până în 2009 omul de afaceri Adrian Porumboiu, prin intermediul firmelor sale, care au continuat să finanţeze clubul până în anul 2013, când milionarul vasluian şi-a anunţat retragerea definitivă din fotbal, printr-o scrisoare deschisă. 

Potrivit tabelului creditorilor, Sporting Club Vaslui înregistrează datorii de peste 85 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane de euro reprezinză datoriile către Fisc, înregistrate din 2004, până în 2013. Alte 36 de milioane de euro, reprezintă suma cerută de oficialii BCR pentru creditele contractate de societăţile lui Adrian Porumboiu, pentru care clubul de fotbal a avut calitatea de garant. BCR a solicitat în toamna anului trecut peste cereri de executare silită, pe numele societăţilor milionarului vasluian, care au şi fost admise.

Conflict naşul Porumboiu - finul Damian

Omul de afaceri vasluian a deţinut, prin intermediul a cinci dintre firmele sale, pachetul majoritar de acţiuni la SC Sporting Club SA Vaslui până în anul din 2009, când le-a cedat finului său, Ciprian Damian, cu care în prezent se află într-un conflict deschis.

Mai exact, acest conflict este întreţinut şi de faptul că Damian îl acuză pe Adrian Porumboiu că ar fi beneficiat de sprijinul şefilor din Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vaslui. Aceşti funcţionari publici au suspendat, în 2010, controlul fiscal declanşat la Sporting Club SA Vaslui pentru o perioadă de 3 ani, verificările fiscale fiind reluate la o lună după ce omul de afaceri şi-a anunţat retragerea de la echipă, respectiv în iulie 2013.

În plus, la sfârşitul controlului fiscal, reprezentanţii Finaţelor Publice Vaslui, prin compartimentul de instituiri sechestre contribuabili mari şi mijlocii, unde şef este Mircea Adam, cuscrul lui Adrian Porumboiu, au instituit sechestru asigurator doar pe 8% din valoarea prejudiciului constatat. Aceste lucruri sunt catalogate de milionarul vasluian drept dezinformări.

Adrian Porumboiu susţine că nici el, nici firmele sale nu au nicio legatură cu datoriile înregistrate de Sporting Club Vaslui, la stat şi că atât el, în nume personal, cât şi firmele sale au de recuperat 30 de milioane de euro de la club. 

Citeşte şi:

Lupta orgoliilor a distrus un brand: FC Vaslui îşi dă ultima suflare

Acuzaţii grave în scandalul dintre Adrian Porumboiu şi finul său: şantaj, tranzacţii dubioase, acte falsificate şi interceptări ilegale

Război total între naşul Porumboiu şi finul Damian: FC Vaslui, scos la vânzare!

Fotbaliştii de la FC Vaslui au intrat în grevă. Nu şi-au mai primit salariile de cinci luni

Adrian Porumboiu şi-a anunţat retragerea de la FC Vaslui printr-o scrisoare de adio: „Rămân fanul lor

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite