Acuzaţii grave în scandalul dintre Adrian Porumboiu şi finul său: şantaj, tranzacţii dubioase, acte falsificate şi interceptări ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul izbucnit la FC Vaslui, între omul de afaceri Adrian Porumboiu, cel care a finanţat echipa de-a lungul anilor, şi finul său, Ciprian Damian, cel căruia i-a cedat echipa în vara anului trecut, contra unei sume modice este departe de a se fi încheiat. În ultimele zile acuzaţiile dintre cei doi au atinse cote greu de imaginat.

Ieri după amiază, atât Adrian Porumboiu, cât şi Ciprian Damian au ieşit în conferinţe de presă, stabilite la aceeaşi oră, aducându-şi noi acuzaţii. După 15 ani de colaborare, cei doi şi-au aruncat din nou vorbe grele.

În timp ce Damian susţine că a fost folosit de naşul său pentru a fi scos ţap ispăşitor pentru datoriile uriaşe ale clubului, milionarul a arătat, în cadrul conferinţei de presă de ieri, că întreaga supărare a finului vine ca urmare a faptul că a fost descoperit un nou contract de administrare a acestuia, suspectat a fi falsificat.

Fostul finanţator al FC Vaslui susţine că există diferenţe de conţinut între contractul de administrare al lui Ciprian Damian aflat la club şi cel înregistrat la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF).  Practic cele două documente sunt datate si semnate identic însă au conţinut diferit. În plus, cel înaintat FRF este semnat de Damian pe toate paginile, în timp ce documentul de la club este semnat de acesta doar la final. 

„Sunt două contracte care au acelaşi număr, aceeaşi dată, dar conţinut diferit. Au aceleaşi semnături. Lucrurile sunt simple. Nu mă pot pronunţa. E un contract care nu e valid. Dacă aş fi avut calitatea de procuror sau expert în domeniu, aş fi spus că e un fals sau nu”, spune Adrian Porumboiu.

Fostul finanţator al galben-verzilor a ţinut să clarifice situaţia sumei de 17 milioane de euro care ar fi intrat de la club în conturile firmelor sale.

Porumboiu a negat vehement că s-ar fi întâmplat acest lucru, mai ales că FC Vaslui, în ultimii doi ani, a câştigat mai puţini bani decât se vehiculează: „Sunt aberaţii pe care cu greu aş fi putut să le imaginez. Am cerut la club informaţii legate despre suma aceea, dacă ar fi intrat peste 17 milioane de euro în conturile firmelor mele. Nici vorbă! Nici nu ştiau să adune banii care au intrat în club! Toată suma e de 11,8 milioane de lei pe doi ani. De unde să-mi retrag 17 milioane? Sunt duşi cu capul! Banii sunt din drepturile TV, transferuri de jucători. Oamenii ăştia au o problemă gravă. Mai bine e să faci ceva să poţi salva ce se mai poate face. Nu mi-e indiferent că Vasluiul nu va mai continua».”

În privinţa datoriei de 288 de miliarde de lei imputată de Finanţele Publice clubului de fotbal, Porumboiu susţine că aceasta nu este justĂ şi că, în urma unui proces, echipa va avea câştig de cauză, invocând faptul că s-au reţinut asigurări sociale unor jucători străini care niciodată nu vor beneficia de şomaj sau pensie în România, pentru că şederea lor în ţara noastră este una temporară. 

Adrian Porumboiu: „Un şantaj evident”

„Vedeţi şi treaba cu Finanţele, care nu e de la un control definitiv. Se judecă, mai ales că multe cluburi au câştigat pe speţa respectivă. Clubul a plătit mulţi bani la bugetul statului, vă puteţi interesa la Fisc. Mi-am pus bunurile personale drept garanţie la Fisc, cu gândul că datoriile se plătesc. Cine mai face treaba asta? Sunt într-o situaţie în care nu înţeleg ce se petrece şi dacă oamenii mai pot fi numiţi oameni. Tot timpul am acceptat o formă de dialog. Putem să ne adunăm şi să găsim soluţiile cele mai bune când vine vorba despre un brand al judeţului, precum FC Vaslui. Cine sunt ei, să se comporte în maniera asta? Toate au la bază un şantaj evident. Sunt implicat într-un scandal fără niciun fel de suport. Cei care au făcut treaba asta o să se aleagă cu praful de pe tobă. Sunt imposibil de şantajat de oricine. Situaţia pe care o trăiesc nu e deloc fericită. După ce am susţinut financiar atâţia ani echipa, mă trezesc într-o situaţie pe care nu pot să o explic. Trebuie să recunosc că am făcut o greşeală impardonabilă când am zis că trebuie să ai încredere în oameni. Aşa s-a întâmplat şi cu avocatul, care trebuie să se te reprezinte pe tine. El trebuie să reprezinte doi deodată. Dacă ar putea, şi trei deodată. Se practică aici în disperare. Ba, mai mult, au tupeul să mai vină şi cu propriri, nişte lucruri pe care le trecem la şi altele. Ce s-a vehiculat sunt aberaţii”, a declarat Porumboiu în cadrul conferinţei de presă.

Damian îl acuză pe Porumboiu că „nu mai are bani”

În replică, în cealaltă conferinţă de presă, Ciprian Damian a afirmat că a încercat în mai multe rânduri predarea acţiunilor de la FC Vaslui către Adrian Porumboiu, însă a fost refuzat de fiecare dată. Ieri, Damian a anunţat că renunţă şi la pretenţiile invocate în contractul de administrare numai ca Adrian Porumboiu să îşi ia echipa înapoi.

„Eu sunt om de onoare şi este a nu ştiu câta invitaţie de a va lua acţiunile înapoi. La acelaşi preţ cu care mi le-aţi vândut. Până la data la care trebuie susţinută licenţierea, respectiv 14 aprilie, este o simplă hârtie de semnat, are doar o singură pagină, durează cinci minute. Dar nu o veţi face, pentru că nu aveţi onoare”, a spus Damian. După ce Adrian Porumboiu i-a solicitat public să nu-i mai rosteasc- numele, pe toat- durata conferinţei de presă, acţionarul majoritar al SC Vaslui i s-a adresat cu “cel nenumit”.

image

„Decizia de retragere bruscă a celui nenumit coincide, curios, cu reînceperea controlului fiscal la club, moment în care i-am solicitat, în cel mai serios mod, o rezolvare, răspunsul fiind invariabil: rezolvăm noi cumva. Decizia controlului fiscal: 288 de miliarde lei vechi. Pe cale de consecinţă, am notificat grupul de firme (cele aparţinând milionarului Adrian Porumboiu n.r.), răspunsul fiind: banii de finanţare s-au terminat, deşi tocmai virasem ultimele noastre venituri. Mă acuzaţi că am turbat din luna decembri, dar orcine din ţara asta care este notificat pentru o datorie de 266 miliarde lei vechi, cum ar proceda?  Dacă s-a uitat, eu vă reamintesc că figurez în contabilitatea Ulerom (societate ce aparţine grupului de firme ale lui Adrian Porumboiu n.r.) cu această sumă, fără să fi semnat nimic. A existat această tranzacţie? La ce v-a folosit? Lipsesc de undeva banii aceştia? Dacă da, de unde? Dacă da, de unde?”, s-a adresat public Ciprian Damian naşului său Adrian Porumboiu.
 

În ciuda acuzaţiilor grave pe care le aduce fostului finanţator al echipei, actualul acţionar majoritar nu a făcut niciun demers legal în acest sens. De ce a acceptat colaborarea cu Adrian Porumboiu, în condiţiile în care singur a afirmat că îi cunoaşte “stilul de intimidare” cu care lucrează, de 15 ani, este întrebarea la care Ciprian Damian nu a putut oferi un răspuns, la fel şi de ce a ieşit public cu astfel de acuzaţii abia după controlul Fiscului la echipa de fotbal.

Damian susţine că nu a cheltuit niciun cent aiurea pe echipă şi că toate tranzacţiile s-ar fi efectuat numai cu acordul lui Adrian Porumboiu. Mai mult el a declarat în cadrul conferinţei de presă că fostul finanţator al echipei nu doreşte să îşi ia echipa înapoi pentru că “nu mai are bani”.
“Domnule nenumit, spuneţi adevărul măcar în ultimul ceas şi veţi fi apreciat. Nu mai aveţi bani! Ba mai mult aveţi şi interdicţia de finanţare a băncilor” a mai afirmat Damian.

Damian suspectat de interceptări ilegale

În replică, Adrian Porumboiu îi cere actualului administrator să rezolve singur problema şi, dacă va găsi persoana care doreşte ca echipa să meargă mai departe, este dispus să renunţe la orice sumă de bani pe care o are de recuperat de la club:

„Mai au timp să pună mâna şi să facă ceva pentru echipă. După aceea, pot să vândă. Vinde-l! Renunţ la orice sumă de bani dacă echipa merge mai departe. Să facă un efort!”

În privinţa acuzaţiilor grave aduse de finul său, Adrian Porumboiu ameninţă că îl va da în judecată. „Când văd că se încearcă o manipulare grosolană si se spun niste lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea, nu voi sta lejer. Toate răspunsurile la aceste atacuri vor fi preluate de acum încolo de avocatii mei, nu avocat din acela care vine “Dă-mi banii”, după care se duce în partea cealaltă, joacă sârba în cărută cu trei fete. Ăia nu sunt… Vedem ce facem si cu ei. Cu de-alde ăstia sau de-alde astea”, a mai acuzat presedintele grupului de firme Racova. “Nu voi permite nimănui să-mi înjosească numele? Cine sunt ei? I-am crescut prost, au crescut pe lângă mine, n-am crezut că sunt caractere din astea. Când primea bani, Damian spunea “Săru-mâna” si acum dă cu toporul. Nu în mine, în echipă. E neplăcut. Si-a creat o aură din asta, că ascultă telefoanele”, a afirmat Porumboiu.

De altfel, în cadrul unei alte conferinţe de presă, Ciprian Damian a făcut referi exacte la numărul şi durata unor convorbiri telefonice purtate de Adrian Porumboiu cu anumiţi ziarişti, acuzându-l pe finanţator că “dictează articole”.

Citeşte şi:

Fotbaliştii de la FC Vaslui au intrat în grevă. Nu şi-au mai primit salariile de cinci luni

 Război total între naşul Porumboiu şi finul Damian: FC Vaslui, scos la vânzare!

Adrian Porumboiu şi-a anunţat retragerea de la FC Vaslui printr-o scrisoare de adio: „Rămân fanul lor“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite