Un nou focar de pestă porcină africană. 600 de porci de la o fermă din Mehedinţi vor fi sacrificaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul judeţului Mehedinţi, Cristinel Pavel, a convocat astăzi, 18 mai, în şedinţă extraordinară, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Mehedinţi, după ce a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din localitatea Vrancea.

Tot astăzi a fost convocat şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea aprobării planului de măsuri dezbătut în CLCB.

”A fost confirmată pesta porcină africană şi la o exploataţie comercială de suine aflată în imediata vecinătate a fermei din localitatea Vrancea, unde în data de 8 mai a.c. s-a înregistrat primul focar. Şi în acest caz se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 600 capete suine, conform planului de măsuri de combatere a bolii, aprobat în şedinţa de astăzi a Centrului Local de Combatere a Bolilor Mehedinţi”, a declarat prefectul Cristinel Pavel.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi a aprobat măsura uciderii celor 609 de porci din exploataţie, după care clădirile destinate adăpostului porcilor şi vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum şi echipamentul, aşternutul pentru animale, gunoiul de grajd susceptibile de a fi contaminate vor fi curăţate şi dezinfectate.

”Din păcate trebuie să vă spun că şi la această fermă, care este situată lângă ferma vecină, unde a apărut în urmă cu o săptămână primul focar, s-a difuzat virusul pestei porcine, fermele fiind foarte aproape una de cealaltă. Fiind vorba de un virus, acesta se difuzează foarte rapid, deci era imposibil să nu se contamineze, indiferent ce măsuri de biosecuritate luam noi fiindcă e transportat pe curenţi de aer. Din păcate este vorba de o fermă de reproducţie de elită în ţară”, a precizat medical veterinar Dorin Ganea.

Toţi porcii vor fi ucişi sub control oficial, sub supravegherea DSVSA Mehedinţi, IPJ Mehedinţi, IJJ Mehedinţi, proprietarului exploataţiei, Consiliului Local Burila Mare, Direcţiei Agricole Mehedinţi, Oficiului Judeţean de Zootehnie Mehedinţi.

Vineri, 8 mai a.c, a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană în cazul unei ferme de creştere şi reproducţie a suinelor din satul Vrancea (comuna Burila Mare).

La ora actuală, pe raza judeţului Mehedinţi sunt active 5 focare de pestă porcină africană (PPA), în 5 fonduri de vânătoare, respectiv Punghina, Corlăţel, Ceranganul, Burila Mare şi Şviniţa.

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite