Cum au plecat peste 14.000 de animale spre sacrificare dintr-o fermă afectată de pesta porcină africană. Afacere parafată cu girul nepotului lui Paul Stănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea provenită din porcii Agrikilti a fost retrasă parţial din magazine FOTO Facebook/ Ferma Agrikilti
Carnea provenită din porcii Agrikilti a fost retrasă parţial din magazine FOTO Facebook/ Ferma Agrikilti

Şefii unei ferme afectate de pesta porcină africană au livrat peste 14.000 porci, deşi exista suspiciunea de boală. Patronii abatorului care a contractat lotul refuză să plătească marfa, iar administratorii fermei cer despăgubiri de la stat de peste 3 milioane de lei. Porcii au plecat cu girul nepotului lui Paul Stănescu, şeful Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt.

Ferma în discuţie, Agrikilti, face parte dintr-un mare holding. A fost dezvoltată beneficiind şi de finanţare europeană, în localitatea Ipoteşti, din judeţul Olt. În 2019 a obţinut autorizaţie pentru a creşte aproximativ 100.000 porci anual. Încă de la demararea activităţii legalitatea anumitor demersuri este însă pusă sub semnul întrebării. 

Totul a ieşit la iveală de curând, când Agrikilti a notificat, în luna martie 2020, DSVSA Olt cerând despăgubiri de peste 3 milioane lei, banii reprezentând contravaloarea porcilor livraţi către un abator din Dâmboviţa, plus cheltuielile generate de retragerea cărnii de pe piaţă. Încercând să desluşească firul evenimentelor, directorul-adjunct al DSVSA Olt, medicul Ştefan Niciolae, cel care asigură conducerea instituţiei de când dr. Veronel Bolborea, directorul executiv, se află în concediu medical (de peste 4 aluni), a descoperit mai multe inadvertenţe şi şi-a anunţat superiorii.

Popularea fermei, la 3 zile de la confirmarea pestei în localitate

Prima populare a fermei a avut loc în luna august a anului trecut, mai precis pe 9 august, la doar trei zile de la confirmarea unui focar de pestă porcină africană pe raza localităţii Ipoteşti. Teoretic, pentru că ferma se afla în zona de protecţie, mişcarea animalelor vii era interzisă, aşa că este un mister cum de au ajuns porcii la Agrikilti Ipoteşti.

În 2 septembrie, la Ipoteşti apare un nou caz de pestă porcină africană, tot în gospodăriile populaţiei. Ferma, aflată în zonă de protecţie, primeşte 43 zile mai târziu aviz de la DSVSA Olt să scoată totuşi porcii îngrăşaţi în fermă şi să-i livreze către mai multe abatoare din ţară, în condiţiile în care stingerea unui focar de pestă se face după cel puţin 45 zile de la confirmare. Din 14 şi până în 23 octombrie 2019, de la Agrikilti Ipoteşti pleacă spre abatoare din judeţele Dâmboviţa, Maramureş, Vâlcea, Ilfov, Argeş, Suceava, Ialomiţa peste 14.000 porci. Totul, însă, în condiţiile în care în 21 octombrie 2019 apare o suspiciune de pestă porcină africană chiar la Agrikilti Ipoteşti. Suspiciunea este confirmată în 23 octombrie de către laboratorul DSVSA Olt, însă buletinul de analiză este eliberat în 24 octombrie, după ce este efectuat şi ultimul transport de porci. Numai între 21 şi 24 octombrie 2019, de la apariţia suspiciunii de pestă, din fermă ar fi plecat 24 transporturi de porci peste tot în ţară, au fost informaţi reprezentanţii ANSVSA.

Ferma lui Bolborea, afaceri cu acţionarii Agrikilti

În aceeaşi perioadă, şi din ferma tatălui directorului DSVDSA Olt Veronel Bolborea, Agrobolbi Florver Vişina – punct de lucru Curtişoara, au plecat transporturi de porci, patru, mai exact, pentru unele folosindu-se chiar aceleaşi mijloace de transport care au preluat şi de la Agrikilti. Legătura lui Bolborea cu acţionariatul celor de la Agrikilti este chiar mai profundă, şi pentru ferma de păsări a familiei Bolborea apelându-se la firme din holdingul din care face parte ferma de la Ipoteşti (hrana pentru pui ar fi achiziţionată de la La Provincia, firmă din holding).

Imagine indisponibilă

Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, aflat în concediu medical de câteva luni

Strigător la cer este însă faptul că după confirmarea cazului de pestă porcină africană la ferma din Ipoteşti nu au fost notificate DSVSA-urile din judeţele în care au ajuns porcii spre abatorizare. Mai mult, în 28 octombrie 2019 se fac din nou teste, care de asemenea ies pozitive. Se decide uciderea a 3.749 capete. În 31 octombrie, DSVSA Dâmboviţa se autosesizează şi notifică DSVSA Olt, cerând lămuriri în privinţa perioadei în care ar fi putut să apară pesta porcină africană în ferma din Ipoteşti. În 1 noiembrie DSVSA Olt trimite răspuns către colegii din Dâmboviţa, precizând că la momentul ridicării restricţiilor de mişcare, adică în 14 octombrie, data când au început livrările, toate examenele de laborator au fost negative, pesta fiind confirmată în 24 octombrie. Se mai menţionează de asemenea că pesta ar fi putut să apară în intervalul 8-18.10.2019, ţinându-se cont de perioada de incubaţie a bolii.

Dacă spre Dâmboviţa o astfel de notificare este trimisă în 1 noiembrie, spre Argeş, Vâlcea, Prahova, Maramureş şi Suceava, unde de asemenea s-au livrat porci, informaţia oficială ajunge în 6 noiembrie, în vreme ce la Ialomiţa, Ilfov şi Călăraşi nu ar mai fi ajuns deloc, au mai fost înştiinţaţi şefii din ANSVSA.

Agrikilti, pe de altă parte, a încercat să obţină banii pentru porcii livraţi mai întâi de la abatorul din Dâmboviţa. Fiind vorba de peste 3 milioane lei pentru marfa retrasă de fapt din circuit, abatorul a refuzat şi a început chiar o luptă în instanţă, în cele din urmă ferma din Ipoteşti îndreptându-şi demersurile către DSVSA Olt, de unde speră la despăgubiri. Directorul adjunct al DSVSA Olt, Ştefan Nicolae, sesizând cele întâmplate, şi-a anunţat superiorii.
Până la ora redactării acestui articol, demersurile realizate pentru a obţine un punct de vedere de la reprezentanţii Agrikilti au rămas fără succes.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite