Primăria Turnu Severin şi-a luat adio de la un ajutor din partea Guvernului pentru încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Drobeta Turnu Severin FOTO Corina Macavei
Primăria Drobeta Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Veşti proaste pentru Primăria Drobeta Turnu Severin, care aştepta un ajutor din partea Guvernului pentru încălzirea municipiului în sezonu rece 2015-2016. Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi, la finele şedinţei de Guvern, că nu se vor mai acorda ajutoare pentru încălzire în oraşele cu probleme, aşa cum este şi cazul oraşului de la Dunăre.

Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va face unele modificări legislative, prin care să dea posibilitatea primăriilor să împrumute bani din Trezoreria statului, astfel încât să poată să treacă cu bine peste această iarnă.

„Împreună cu Ministerul de Finanţe o să avem o modificare legislativă prin care toate oraşele care au nevoie de sprijin pentru încălzire nu le dăm noi, aşa cadou, ci vor putea să se împrumute din Trezorerie să treacă peste iarnă şi, sigur, să dea înapoi creditul într-o perioadă sustenabilă de timp. Că e Bucureştiul, că e Galaţiul, că e Aradul, că e altcineva, transparent, egal pentru toţi să nu se spună că-i dăm unuia că e de la un partid, că nu îi dăm altuia că e de la alt partid, absolut toate consiliile locale şi Consiliul General pot să facă solicitare, primesc împrumutul şi îl restituie într-o perioadă de timp”, a declarat Victor Ponta.

Premierul consideră că numai în felul acesta, primăriile pot fi stimulate să-şi facă investiţiile necesare pe linie de termoficare, evitându-se în felul acesta „pomenile” de la Guvern:

„Aceasta este soluţia corectă şi cred că este şi un stimulent să-şi facă investiţiile în sistemul termic, fiindcă aşa dacă le dăm pomană în fiecare an nu o să facă niciodată nicio investiţie, cam cum se întâmplă la Drobeta Turnu Severin. Acum, dacă împrumută o să facă şi investiţia şi în felul acesta problema nu o mai tărăgănăm de ani de zile şi o rezolvăm aşa cum s-a rezolvat în multe oraşe”.

Rămâne de văzut care vor fi modificările legislative în materie de împrumuturi pentru că în cazul  Primăriei Drobeta Turnu Severin lucrurile stau cât se poate de prost deoarece are atins gradul maxim de îndatorare în relaţia cu băncile.

Primăria Drobeta Turnu Severin trebuia să evite situaţia în care se află acum în prag de iarnă şi să fi realizat o centrală care să asigure confortul termic în sezonul rece 2015-2016. Practic, închiderea Combinatului de Apă Grea şi a Termocentralei care asigura aburul tehnologic pentru combinat, dar şi agentul termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, a lăsat Primăria descoperită fără nicio altă alternativă de încălzire a municipiului. De altfel, edilii oraşului nu au nicio scuză pentru situaţia în care s-a ajuns dat fiind faptul că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a intrat în insolvenţă încă din toamna anului 2013, iar închiderea celor două sucursale era iminentă.

Din acest motiv, senatorul de Mehedinţi, Marius Bălu, îi solicită demisia de urgenţă primarului Constantin Gherghe, pe motiv că nu s-a preocupat de problema termoficării oraşului:

„După două luni de demersuri făcute de bravul nostru primar, iată şi răspunsul pe care l-a primit de la partenerul său din coaliţia de guvernământ. Este jalnic pentru primar şi devastator pentru severineni faptul că domnul Gherghe de abia acum află că una din principalele atribuţiuni ale primarului este asigurarea încălzirii oraşului pe care îl păstoreşte. Acum şi-a dat măsura incapacităţii administrative, s-a ajuns într-un cod roşu administrativ motiv pentru care îi solicit demisia de urgenţă. Administraţia locală este o bătaie de joc la adresa severinenilor, guvernarea naţională este o bătaie de joc la adresa românilor”.


Citeşte şi:

Scenariu dramatic pentru Turnu Severin. Fără căldură de la Termo, Spitalul Judeţean, Maternitatea şi şcolile rămân în frig

Problema încălzirii municipiului Turnu Severin pentru această iarnă nu este rezolvată

Ce înseamnă oprirea Termocentralei de la Halânga pentru Severin


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite