Scenariu dramatic pentru Turnu Severin. Fără căldură de la Termo, Spitalul Judeţean, Maternitatea şi şcolile rămân în frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean din Turnu Severin nu are centrală proprie pentru încălzire FOTO Corina Macavei
Spitalul Judeţean din Turnu Severin nu are centrală proprie pentru încălzire FOTO Corina Macavei

Mai sunt trei săptămâni şi în mod normal Severinul ar trebui să primească căldură. Cel puţin teoretic pentru că în fapt lucrurile stau cât se poate de rău. Termocentrala de la Halânga şi-a încetat activitatea de o săptămână din lipsă de cărbune, iar repornirea ei stă la mâna Guvernului.

De şase ani încoace se discută despre închiderea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), dovadă că la uşa primarului Severinului au bătut de-a lungul anilor mai multe firme străine, interesate să investească într-un sistem modern de încălzire a oraşului. Mai mult decât atât, în urmă cu doi ani, RAAN  intra în insolvenţă, iar închiderea Combinatului de Apă Grea era iminentă şi evident, o dată cu el, şi Termocentrala de la Halânga, cea care asigura aburul tehnologic pentru combinat, dar şi agentul termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin. Chiar de la aceea dată, municipalitatea trebuia să gândească la o variantă de încălzire a oraşului, pentru ca acum Severinul să nu fie la mila Guvernului.

În  tot acest timp, Primăria Drobeta Turnu Severin a stat însă cu mâinile în sân şi nu a mişcat un deget în această direcţie, ca şi când cineva din exterior ar fi trebuit să vină şi să rezolve problema termoficării oraşului. Ba, mai mult, a aruncat cu banii pe tot felul de investiţii, gen sensuri giratorii, reabilitări de parcuri, băncuţe şi fântâniţe printre blocuri. Invocând faptul că nu se mai pot sparge străzile reabilitate cu fonduri europene, Primăria a stopat orice încercare a firmei de distribuţie a gazului de a extinde reţeaua, astfel că la acest moment doar câteva străzi din muncipiu sunt racordate la acest sistem, deşi până la urmă încălzirea cu gaz ar fi fost o alternativă pentru mulţi dintre severineni.

Acum, Primăria Drobeta Turnu Severin dă din colţ în colţ şi se dă de ceasul morţii mimând eforturi uriaşe de a rezolva problema încălzirii municipiului. Timpul rămas însă până la 1 noiembrie când în mod normal locuinţele severinenilor ar trebui să primească căldură este foarte scurt, iar rezolvarea problemei nu pare a fi deloc una uşoară.

Activitatea la Termo închisă

În primul rând ceea ce trebuia neapărat evitat s-a petrecut şi anume, Termocentrala de la Halânga şi-a încetat activitatea în data de 23 septembrie din lipsă de cărbune, iar potrivit speclialiştilor repornirea acestui colos  este deosebit de dificilă ca să nu mai vorbim că la temperaturi scăzute este o operaţiune imposibilă.
Apoi, lucrurile sunt destul de complicate având în vedere că în ecuaţie intră pe de o parte Primăria Drobeta Turnu Severin, cea care spune că se va ocupa de distribuţie şi încasare, iar pe de altă parte Temocentrala care să producă energia termică, să plătească angajaţii rămaşi pe platformă, dar şi Combinatul de Apă Grea, care să asigure apa necesară funcţionării termocentralei.

Cum de la Guvern nu vine niciun semnal clar, iar în declaraţiile reprezentanţiilor Primăriei Drobeta Turnu Severin nimeni nu mai crede, severinenii sunt de-a dreptul speriaţi. Mai întâi au luat cu asalt magazinele de bricolaj  pentru a achiziţiona boilere, iar acum disperaţi caută soluţii de încălzire. Cei care îşi permit se orientează spre centrale electrice ori centrale termic pe peleţi, alţii spre sobe ori cumpără banalul calorifer electric. Gheorghe Gorun, administratorul unei firme de profil din Drobeta Turnu Severin, spune că în ultima perioadă a primit foarte multe solicitări din partea severinenilor pentru montarea unor pompe de căldură aer-apă, care sunt foarte avantajoase fiindcă au un consum mic de energie electrică.

Spitalul şi şcolile nu au centrală

Dacă severinenii încearcă să găsească o soluţie în funcţie de posibilităţile financiare ale fiecăruia, iar în instituţiile publice birourile s-ar încălzi să zicem cu o aerotermă ori cu un calorifer în priză, marea problemă rămâne însă la şcoli, la spitalul judeţean şi maternitate. În cazul în care nu se va rezolva problema încălzirii municipiului Drobeta Turnu Severin, 11 licee şi colegii, 11 şcoli gimnaziale care au în structură şi grădiniţe şi 8 grădiniţe cu program prelungit ar rămâne în frig fiindcă sunt cu toate racordate la sistemul centralizat al oraşului. Nici Spitalul Judeţean de Urgenţe şi secţiile externe ale acestuia, dar nici Maternitatea nu dispun de centrale proprii care să asigure căldura în saloanele bolnavilor ori în sălilele de operaţii.  „Spitalul aşteaptă rezolvarea problemei de la Primărie şi merge pe încredere că vine căldura la 1 noiembrie”, spune medicul cardiolog Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Mehedinţi.

Primarul Constantin Gherghe a refuzat luni să prezinte un punct de vedere referitor la problema încălzirii oraşului. Doar prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a declarat astăzi pentru „Adevărul” că există sprijin din partea Guvernului, dar rămâne ca Primăria Drobeta Turnu Severin şi RAAN să prezinte o soluţie tehnică viabilă:

„Se lucrează la documentaţia care este pe un circuit de aprobări am înţeles, s-au făcut eforturi împreună cu RAAN-ul să fie aprobat în Consiliul Local acel contract între cei doi parteneri, respectiv RAAN şi Primărie, restul sunt acţiuni în curs care le cunosc mult mai bine Primăria Drobeta Turnu Severin şi RAAN-ul. Din punct de vedere al instituţiei Prefectului tot ceea ce ni se solicită vom da curs şi vom sprijini, inclusiv dacă este nevoie de un proiect de hotărâre de Guvern. Tot ceea ce poate să fie viabil este numai între cei doi parteneri, RAAN şi Primăria Drobeta Turnu Severin.  Din punct de vedere al Guvernului, dacă sunt aduse soluţii tehnice viabile, va exista sprijin”.

Rămâne de văzut dacă Guvernul şi Primăria Drobeta Turnu Severin împreună cu RAAN vor reuşi să deblocheze în umătoarele trei săptămni această probldemă care frământă un oraş întreg.

Citeşte şi:

Problema încălzirii municipiului Turnu Severin pentru această iarnă nu este rezolvată

Ce înseamnă oprirea Termocentralei de la Halânga pentru Severin


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite