Fotografie extrem de rară: covorul sultanului Abdul Hamid al II-lea, pe vremea când insula Ada Kaleh încă nu-şi dormea somnul sub ape

0
0
Covorul este expus în prezen în Moscheea Carol I din Constanţa
Covorul este expus în prezen în Moscheea Carol I din Constanţa

Geamia din Ada Kaleh, dinamitată înainte de scufundarea insulei, a adăpostit un covor special, primit cadou în anul 1904 din partea sultanului turc Abdul Hamid al II-lea. În prezent, covorul se află în Moscheea Carol I din Constanţa.

Covorul a fost dăruit geamiei de pe insula Ada Kaleh în anul 1904, de către sultanul Abdul Hamid al II-lea. Covorul a fost lucrat manual timp de 17 ani, are o lungime de 14 metri şi o lăţime de nouă metri. De asemenea, câtăreşte 490 de kilograme.

O adevărată operă de artă, covorul a fost salvat de pe insulă înainte de scufundarea acesteia şi a fost dus la Moscheea Carol I din Constanţa, unde poate fi văzut şi în ziua de azi.

Insula Ada Kaleh, sau Carolina, cum o numeau austriecii, a dispărut sub apele Dunării în anul 1970. Insula se găsea la aproximativ trei kilometri în aval de Orşova şi avea o lungime de aproape 2 kilometri. Pe insulă trăiau circa 600 de turci.

covor ada kaleh

Covorul, pe vremea când încă se afla pe insula Ada Kaleh.

Citiţi şi:

Ultimele fotografii făcute pe insula Ada Kaleh, chiar înainte de inundarea ei. Imaginea unei lumi care se pregătea de apocalipsă

Constanta: Cel mai mare covor oriental, expus în Moscheea Regală

Turnu-Severin


Ultimele știri
Cele mai citite