Ultimele fotografii făcute pe insula Ada Kaleh, chiar înainte de inundarea ei. Imaginea unei lumi care se pregătea de apocalipsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografie inedita, realizata inainte de inundarea insulei, după ce fusese părăsită FOTO: MEJDI IBRAHIM
Fotografie inedita, realizata inainte de inundarea insulei, după ce fusese părăsită FOTO: MEJDI IBRAHIM

Mulţi oameni au auzit povestea insulei Ada Kaleh, dar puţini ştiu detalii despre minunata lume ascunsă de sub ape. Totul s-a întâmplat în anul 1970, când insula a fost scufundată sub apa lacului de acumulare al Hidrocentralei Porţile de Fier I. "Adevărul" vă prezintă fotografii de colecţie realizate pe insulă înainte de dispariţia ei.

GALERIE FOTO

Insula Ada Kaleh, sau Carolina, cum o numeau austriecii, a dispărut sub apele Dunării în anul 1970. Insula se găsea la aproximativ trei kilometri în aval de Orşova şi avea o lungime de aproape 2 kilometri. Pe insulă trăiau circa 600 de turci.

Turiştii din acea perioadă cunoşteau foarte bine insula, un important punct de atracţie nu doar pentru că se afla în mijlocul Dunării sau pentru clima ei diferită de cea din Severin, dar şi pentru produsele fabricate pe insulă. Toţi cei care o vizitau aveau parte de o bucăţică din Turcia, puteau gusa delicatele turceşti (cafeaua, ceaiurile, rahatul), puteau încerca tutunul şi îşi puteau cumpăra diverse bijuterii ori uleiuri. Insula mai era faimoasă şi pentru creşterea trandafirilor din care se făcea parfum.

ada kaleh foto mejdi ibrahim

Insula este amintită inclusiv de Herodot, care spune că era "plină de măslini şi de viţă sălbatică". Printre vizitatorii de seamă ai insulei s-au numărat Regele Carol al II-lea, care a venit pe Ada Kaleh împreună cu Nicolae Iorga.

O parte dintre clădirile de pe insulă au fost demolate înainte de inundare şi s-a reîncercat refacerea ei pe insula Şimian, dar proiectul a fost abandonat deoarece locuitorii s-au mutat în alte zone ale ţării sau chiar au plecat în Turcia.

ada kaleh foto mejdi ibrahim

"Adevărul" vă prezintă o serie de fotografii inedite, realizate cu puţin timp înainte de scufundarea controlată a insulei, în anul 1970. Ele au fost realizate de Mejdi Ibrahim.

CITIŢI ŞI:

Ada-Kaleh, insula cu turban înghiţită de apele lacului de la Porţile de Fier I

Istoria Insulei Ada Kaleh - Misterele Paradisului Pierdut

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite