Cum se prepară faimoasa cafea turcească la nisip. Reţeta bătrânului Ahmet Engur, unul dintre ultimii locuitori al insulei Ada Kaleh

0
0
La prepararea cafelei se foloseşte un ibric de aramă FOTO www.desprecafea.ro
La prepararea cafelei se foloseşte un ibric de aramă FOTO www.desprecafea.ro

Turcii îşi pregătesc tradiţionala cafea în cel mai simplu şi mai natural mod, la nisip. Pentru o aromă puternică, ingredientul principal trebuie să fie proaspăt prăjit şi măcinat.

Ahmet Engur (75 de ani) este unul dintre cei 600 de foşti locuitori de pe Ada Kaleh obligaţi în 1968, de regimul comunist, să părăsească insula. S-a stabilit la Orşova, unde a condus o celebră cafenea de pe malul Dunării şi unde clienţii puteau servi cafeaua turcească la nisip.

Pentru cititorii ziarului „Adevărul”, Ahmet Engur spune care sunt secretele preparării unei cafele turceşti. În primul rând, cafeaua trebuie să fie de bună calitate, proaspăt prăjită şi măcinată foarte fin.

Foarte important de ştiut este că în ibricul de aramă se pune apă călduţă doar pentru o singură ceaşcă. 

“Se pune în ibric apă călduţă pentru o singură ceaşcă, dacă e fierbinte se dă peste cap cafeaua, se îneacă şi nu se face zaţ imediat”, spune Ahmet. 

Această cafea se prepară într-un cazan de cupru umplut cu nisip, fiind numită astfel „cafea la nisip”. În acest cazan se aşează ibricul de aramă, în care se adaugă peste apa călduţă două linguriţe de cafea şi una de zahăr. „Mie mi s-a părut că e mai bună când îi pui toate ingrediente odată”, mai spune Ahmet.

Apoi, ibricul se mişcă pe nisipul fierbinte până fierbe cafeaua, după care conţinutul se pune imediat într-o ceaşcă pentru a păstra caimacul.

Citeşte şi:

Stil de viaţă sănătos. Ce efect are cafeaua băută „pe stomacul gol“? Academicianul Nicolae Hâncu explică principalele diferenţe dintre tipurile de cafea

Secretul cafelei perfecte. Cum se prăjesc boabele ideale, care n-au nevoie de zahăr după fierbere

Turnu-Severin


Ultimele știri
Cele mai citite