Secretul cafelei perfecte. Cum se prăjesc boabele ideale, care n-au nevoie de zahăr după fierbere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blamată de unii, indispensabilă pentru alţii, cafeaua a fost şi va fi mereu acel ”mic păcat nevinovat” de care ne bucurăm majoritatea dintre noi în fiecare dimineaţă. Mai amară sau mai dulce, specialiştii ne dezvăluie secretul unei cafele care poate fi consumată fără zahăr.

În cafenelele obişnuite se prepară, în general, cafeaua ”standard”, sau ”comercială”, cum spun specialiştii, unde atât prăjirea cât şi prepararea este standardizată. În cele de specialitate se acordă o mai mare atenţie atât modului de preparare, cât şi modului de prăjire.

Specialiştii spun că în prăjire stă secretul pentru a obţine o cafea care să nu aibă nevoie de zahăr, de aceea cei care vor să prepare cafeaua de specialitate evită aparatele de prăjire automate şi le preferă pe cele care permit utilizatorului să controleze indicii de natură olfactivă şi vizuală.

”Atunci când prăjesc cafeaua nu mă iau doar după miros, ci şi după aspect. Cafeaua conţine în mod natural compuşi de zahăr, dar dacă este arsă, devine amară. Cu cât se prăjeşte mai mult, capătă un gust amărui. O prăjire uşoară va face o cafea un pic mai acidă, dar foarte fructată”, explică Răzvan Iagamoş, proprietarul unei cafenele de specialitate. 

El mai arătat că prăjirea cafelei durează circa 11-12 minute, însă totul depinde de altitudinea la care a fost cultivată cafeaua, pentru că cu cât a fost cultivată la o altitudine mai mare, cu atât bobul de cafea are o densitate mai mare şi necesită o temperatură mai mare de prăjire. De exemplu, cafeaua cultivată la 2.000 de metri altitudine nu va fi prăjită la fel ca şi cea cultivată la 600 de metri altitudine, pentru că boabele cultivate aici nu sunt suficient de dense ca să suporte temperatura celei din prima categorii şi astfel va deveni prea arsă şi, prin urmare, cu un gust amărui, care va necesita mai mult zahăr.

După ce boabele sunt puse în cuptor, mai explică specialistul în cafea, pe măsură ce creşte temperatura, boabele de cafea îşi vor schimba culoarea din verde în galben, portocaliu, până spre maro. ”Acum începe să se formeze şi aroma, dacă mirosim boabele în acest moment, ele au un miros ce seamăn cu cel de iarbă, fân şi în final, de pâine proaspăt prăjită. Un proces important are loc în acest timp, când se schimbă culoarea cafelei: se stabilizează compuşii de zahăr şi, în final, gustul dulce al cafelei. Dacă încerc să prelungesc acest proces, voi avea în final un gust mai dulce pentru cafeaua mea”, mai explică el.

Când cafeaua îşi schimbă culoarea din portocaliu în maro şi începe să pocnească, e semn că a venit momentul să fie scoasă din cuptor. ”Cafeaua pocneşte asemănător cu pop-cornul, asta pentru că apa, care se află în cafea, în interiorul bobului, la temperatură mare, se evaporă, producând acest sunet. După aceea, toate boabele se opresc din pocnit, se termină această fază -  first crack - şi voi scoate cafeaua din cuptor, pentru că dacă nu opresc la timp procesul de prăjire, zahărul din interior se caramelizează, cafeaua devenind amară”, mai explică el.

Cafenelele de specialitate ne pun la dispoziţie nu doar cafea prearată, ci şi pentru acasă, proaspăt prăjită (măcinată la cerere), însă preţul ei este mai mare decât cel al cafelei standard. Cu toate acestea, e o experienţă care merită încercată măcar  dată.

Mai puteţi citi:

Cât e adevăr şi cât e mit în privinţa alergiilor solare - explicaţiile medicilor

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite