Amenzi de peste 400.000 de lei aplicate de ITM Mehedinţi pentru muncă la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 1000 de angajatori din judeţul Mehedinţi au fost verificaţi în cursul anului 2016, ocazie cu care au fost identificaţi  30 de angajatori care practicau munca fără forme legale, se arată în bilanţul activităţii pe anul trecut al Inspectiratului Teritorial de Muncă Mehedinţi.

Inspectorii au depistat 51 de persoane (12 femei), care prestau „muncă la negru”, astfel că au fost aplicate   30 de  sancţiuni contravenţionale (amenzi în valoare totală de 430.000 lei) angajatorilor care practicau munca nedeclarată. De asemenea, au mai fost aplicate alte 187 sancţiuni contravenţionale  pentru încălcarea altor prevederi legale prevăzute de Codul Muncii. S-au dispus, totodată, 269 măsuri cu termene de realizare în vederea remedierilor deficienţelor constatate în aplicarea şi respectarea de către angajatori a prevederilor legale în vigoare. În cursul anului 2016, inspectorii  ITM Mehedinţi au rezolvat 245 de petiţii cu privire la munca fără forme legale, neacordarea salariului, a concediului de odihnă, vechime în muncă etc. În total au fost sancţionaţi 145 angajatori, aplicându-se 213 sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor fiind în sumă de 439.000 lei.

„Controalele efectuate de către inspectorii de muncă au fost direcţionate pentru depistarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, punându-se un accent deosebit şi pe modul în care angajatorii respectă prevederile Codului Muncii, modificat şi completat, şi a altor acte normative cu privire la executarea contractului individual de muncă, la egalitatea de şanse, protecţia maternităţii la locurile de muncă, prevenirea şi combaterea exploatării prin muncă a copiilor, etc.”, spune inspectorul şef Nicea Mergeani.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în anul 2016, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Mehedinţi a efectuat un număr de 875  inspecţii de control, constatând 709 abateri de la legislaţia în vigoare, dispunând un număr de 709 măsuri pentru remedierea acestor deficienţe. Pentru abaterile constatate în acest domeniu s-au aplicat un număr de 709 sancţiuni contravenţionale, din care 93 amenzi contravenţionale în valoare de 726.000 lei.

În cursul  anului 2016 Inspectoratul teritorial de muncă Mehedinţi a înregistrat, a avizat şi a întocmit dosare de cercetare pentru un număr de 74 evenimente. Tot în această perioadă pe raza judeţului Mehedinţi, Inspectoratul Teritorial de Muncă împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi au cercetat un număr de 19 cazuri de îmbolnăvire profesională, înregistrându-se la Medicina Muncii 4 cazuri de  boală profesională.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite