Tulcea: Mediator şcolar pentru elevii de etnie romă de la Liceul Anghel Saligny

0
Publicat:
Ultima actualizare:

50 elevi de etnie rromă vor fi consiliaţi de un mediator şcolar care va fi plătit de Consiliul Local. Consilierii locali analizează astăzi posibilitatea ca elevii de etnie rromă care învaţă la Liceul „Anghel Saligny“ să beneficieze de serviciile unui astfel de mediator

Oficial, în registrele liceului sunt înregistraţi 50 elevi rromi, dar numărul lor este cu mult mai mare. Reprezentanţii liceului spun că mai puţin de jumătate din elevi se declară rromi, şi asta pentru că nu vor să fie priviţi altfel atunci când merg la şcoală. În total, la această şcoală învaţă 937 de elevi tulceni.

Elevii rromi au şanse mari să abandoneze şcoala

Directorul şcolii, Nistor Năparu, spune că au mai  avut un astfel de mediator şcolar şi că efectele muncii lui s-au văzut imediat. Acesta susţine că are în unitatea şcolară un număr ridicat de rromi care tind să renunţe la şcolarizare, astfel că statul ar trebui să se implice pentru a-i aduce pe calea cea bună.
„Familiile din care provin au o situaţie social precară  şi un interes scăzut faţă de actul educaţional, motiv pentru care copiii sunt predispuşi unor rezultate foarte slabe la învăţătură şi chiar abandonului şcolar“, spune Năparu.

Şi reprezentantul rromilor în cadrul Inspectoratului Şcolar susţine această idee, care este de fapt o continuare a unui proiect finanţat prin Phare. Iniţial, mediatorii şcolari au fost plătiţi din bani europeni iar acum, că şi-au demonstrat eficienţa, ar trebui să rămână în acest domeniu.

„Activitatea mediatorilor şcolari contribuie la îmbunătăţirea frecvenţei şcolare, la reducerea abandonului şcolar şi, nu în ultimul rând, la îmbunătăţirea relaţiei dintre şcoală şi comunitate“, spune Gabriel Stoica, inspector pentru problemele educaţionale ale rromilor.

Citiţi amănunte în cotidianul Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite