Cum acționau spionii instruiți de NKVD în Deltă: câțiva au fost împușcați, iar un agent a devenit salariat la Piscicola
0De pe submarinele sovietice, în Delta Dunării au fost debarcați mai mulți spioni instruiți de NKVD. Osemintele a trei agenți sovietici împuşcaţi la Mila 35 au fost strămutate la Cimitirul Eroilor Români şi Sovietici căzuţi în cel de-al Doilea Război mondial la datorie. Un alt spion a devenit salariat la Întreprinderea Piscicolă Tulcea.
Armata Roşie a creat în cel de-al Doilea Război Mondial în Delta Dunării un al doilea front, intern, dată fiind poziția geostrategică a acestui teritoriu. Organele NKVD (Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne) recrutaseră înainte de război indivizi aparţinând minorităţilor naţionale, dar şi pe unii basarabeni renegaţi ori îndoctrinaţi de bolşevism pentru a acţiona în direcţiile amintite, scrie istoricul Marian Cojoc în publicația „Analele Dobrogei“.
Agenții au fost instruiți la Chişinău, Odessa, Tiraspol și Ismail de către ofiţeri NKVD, fiind învățați să mânuiască armele, primeau lecţii de orientare topografică şi îşi însuşeau cunoştinţe referitoare la tactica luptelor de partizani, la mânuirea mijloacelor radio. „Partizanii născuţi în laboratoarele NKVD-ului, mutate în alte centre din teritoriul sovietic în funcţie de evoluţia frontului în anii 1942-1943, erau gata să dea valoare maximă oricăror acţiuni preconizate“, scrie Anatol Petrencu în „Basarabia în al doilea război mondial 1940 -1944“.
În cel de-al Doilea Război Mondial, pe teritoriul Deltei Dunării au acționat mai multe grupuri: grupul lt. Jora în Deltă şi în judeţul Tulcea; grupul de 16 agenți conduşi de cpt. Palisciuc şi locţiitorul său politic, Grigore Stefanovici (Şlapak) Costea, zis Grişa, care a acţionat în zona Luncaviţa, la vest de Isaccea şi comuna Nifon; grupul format din Vladimir Chiriac, Petru Crişanov (Sava Sidorenco) şi Liuba Zaharovna-Mihailovna, care a acționat în zona Isaccea; grupul format din Najarova Manea şi Lighinova Maria cu acţiuni în zona Niculiţel; grupul lui Colicenco Nicolae Antonovici şi Vasile Iseru care a acţionat în zona Nifon-Cocoşu-Isaccea; Vasile Naum, dezertor în URSS, paraşutat în comuna Hamciarca, în Munţii Măcinului.
Din rapoartele SSI, Centrului de Contrasabotaj Galaţi sau ale Legiunii de Jandarmi Tulcea, află, că agenții străini au atacat și scufundat convoaie germane de aprovizionare, i-au informat pe sovietici cu privire la armamentul din dotarea armatelor române și germane și au ajutat armata sovietică să mineze Dunărea.
Ambarcați pe un submarin sovietic în Batumi
În arhivele citate în publicația „Analele Dobrogei“ descoperim întreaga activitate desfășurată în deltă de grupul condus de It. Jora. În interogatoriul luat pescarului Afanasie Simionovici Macoveţki, din Vâlcov, acesta a mărturisit că împreună cu alți nouă agenţi, au fost ambarcaţi la 10 noiembrie 1943 pe un submarin sovietic de tip mijlociu în portul georgian Batumi.
La 21 noiembrie 1943, conform raportului col. Gh. Georgescu, şeful Agenturii Dobrogea, au fost debarcaţi la 10 kilometri nord de Portiţa. Întrucât la debarcare o parte din bărcile de cauciuc s-au spart, nu au putut debarca decât șapte dintre ei, restul fiind nevoiți să rămână la bordul submarinului, conform arhivei istorice aflată la Biblioteca Academiei Române.
Cei șapte spioni erau: It. Jora, originar din Ismail (şeful grupului), Colea-Nicolae Ticovski, Frida Avrumciunskaia, Victor, Afanasie Simionovici Macoveţki, Anisiur Ivanovici Stanilov şi laşa Iacob Ticovski.
Schimb de focuri între agenți și jandarmi
Primul agent sovietic prins de jandarmii şi grănicerii români la 9 decembrie 1943, a fost Afanasie Simionovici Macoveţki. A doua zi, un pluton al Legiunii de Jandarmi Tulcea a înconjurat lacul Furtuna, având loc un puternic schimb de focuri cu cei șase agenţi sovietici. Un plutonier a fost rănit, iar agenții au scăpat ascunzându-se în stufărişul Deltei.
La data de 11 decembrie, după cum informa şeful Agenturii Dobrogea, col. Georgescu, agenţii sovietici au fost iar descoperiţi, de data aceasta pe grindul Păpădia. Au urmat mai multe schimburi de focuri, iar agenții au scăpat din nou.
Abia la 13 decembrie a fost capturat un al doilea agent, respectiv Anisiur Ivanovici Stanilov. Asupra lui avea o busolă, un pistol mitralieră, un pistol automat şi 50.000 lei în bancnote de 2.000 lei. În timpul anchetei, Stanilov a dezvăluit că a fost recrutat de către organele NKVD, însă grupul din care făcea parte se divizase: lt. Jora şi Frida au plecat spre Pardina, iar ceilalți rămași liberi urmând o direcţie necunoscută.
Practic, până la data de 17 decembrie 1943, din cei șapte agenţi sovietici debarcaţi la Portița, numai trei rămăseseră liberi: lt. Jora, Frida Avramciuskaia şi Colea Nicolae Ticovski.
Arestarea lui Andrei Ticovski a dus la dezvăluiri importante în privinţa centrelor de pregătire ale agenţilor sovietici trimişi de NKVD în Deltă. Așa încât, autoritățile au reușit să anihileze acest grup în cele din urmă. Conform arhivelor vremii, la 22 decembrie 1943, Agentura Dobrogea a trimis un dosar către secţia centrală de C. I. care conținea fotografiile lui Jora, Avrumciuskaia şi Ticovski, toți împuşcaţi la Mila 35.
Condamnați la moarte
Prin Sentinţa Curţii Marţiale din 7 martie 1944, Afanasie Macoveţki, Anisiur lvanovici Stanilov (ambii din Vâlcov) şi Iacob (laşa) Ticovski din Tulcea au fost condamnaţi la moarte şi la plata a câte 10.000 lei cheltuieli de judecată, ultimului fiindu-i confiscată şi întreaga avere. Complicii deferiţi justiţiei militare române au fost: Evsei lvanovici din Dunavăţ, condamnat la moarte în contumacie, Andrei Ticovski, din Vulturul-Vai de Ei, ce a primit o pedeapsă de 15 ani muncă silnică şi Spiridon Ticovski, din Tulcea, la 10 ani muncă silnică.
Au fost achitați din lipsă de probe Alexei şi Demente Ticovski, ambii din Tulcea, conform Dosarului nr. 396 din Arhiva Istorică aflat la Biblioteca Academiei Române.
Cei condamnaţi la moarte, ca de altfel şi complicii lor, au avut parte de şansa momentului 23 August 1944, sentinţele nemaifiind executate. Afanasie Macoveţki s-a întors la Vâlcov, la fel și Anisiur Stanilov, în vreme ce laşa Ticovski a devenit salariat la Întreprinderea Piscicolă Tulcea.
În 1950, osemintele celor trei agenţi sovietici împuşcaţi la Mila 35 au fost strămutate de la cimitirul Eternitatea din Tulcea, la Cimitirul Eroilor Români şi Sovietici căzuţi în cel de al Doilea Război Mondial „la datorie“.