Povestea deținutului politic care a înviat din morți. A stat o noapte printre cadavre, urmând să fie incinerat

0
Publicat:

Un deținut politic a zăcut o noapte printre cadavre, urmând ca a doua zi să fie incinerat de viu. Din fericire, doi gardieni au văzut că mai respiră și l-au dus la infirmerie.

image

Mihai Stere Derdena a fost condamnat în anul 1957 la cinci ani de închisoare pentru că a participat la mișcările studențești anticomuniste din 1956. Pedeapsa a executat-o la Jilava și Gherla și în lagărele din Delta Dunării.

La Periprava, s-a îmbolnăvit din cauza regimului groaznic la care a fost supus. Așa a ajuns să fie izolat total, într-o cămăruță, nefiind primit în infirmeria lagărului, unde oricum nu existau medicamente, de teamă că i-ar putea molipsi și pe alții. 

Deținutul a ajuns să urineze în pat și e lăsat să putrezească în propriile dejecții, zguduit de febră și delir. Nu mai poate mânca. La un moment dat își pierde cunoștința, e înghițit de beznă. Când și-a revenit în simțiri s-a trezit la infirmeria lagărului.

Un gardian i-a povestit că fusese declarat mort la inițiativa a doi gardieni, care l-au scăzut din numărul celor vii și au solicitat transportarea lui la morga lagărului. Așa a fost aruncat printre cadavre, unde a stat o noapte întreagă, urmând ca dis-de-dimineață să fie incinerat de viu, iar rămășițele să-i fie azvârlite într-o groapă.

Marele său noroc a fost că brancardierii de a doua zi au observat, chiar când îl cărau spre locul în care urma să fie ars, că respira și că începuse să se miște, rămânând tot într-o stare de inconștiență pentru alte câteva ore, conform publicației Podul.

Despre cum a înviat din morți a povestit în cartea „Mărturisirea unui neînvins“.

„Stând singur într-o cămăruță (starea deosebit de gravă, în care m-am cufundat încă de la debutul bolii, i-a determinat pe cei din administrație să mă izoleze din primele zile), cu moralul coborât până la abulie, bolii nu i-a trebuit prea multă vreme ca să mă doboare. Date exacte cu privire la evoluția acestei boli năprasnice nu-mi vin în minte. Poate că nici nu s-au putut fixa vreodată în creierul meu cuprins de flăcări. 

Într-o seară, la ora numărului (numărarea deținuților – n. m), aș fi fost găsit complet rece, nedând nici un semn de viață: fără puls, fără respirație. Această stare i-ar fi determinat pe gardienii care ieșeau din schimb să mă declare mort, să mă scadă din numărul celor vii și, în consecință, să mă transporte imediat într-o cameră mortuară (un fel de morgă) în vederea azvârlirii și incinerării mele a doua zi, într-o groapă comună“.

Așadar, după circa o lună și ceva de izolare completă și după o iminentă ardere de viu, mă văd iarăși printre oameni. Mi se părea nu numai că m-am născut a doua oară, eliberându-mă din ghearele morții, dar și că am ieșit din închisoare, măcar că încă mă aflam departe de libertate și de punerea-mi pe picioare“.

La Rubla Colecție Memorialul Sighet
La Rubla Colecție Memorialul Sighet

În anul 1961, Mihai Stere Derdena a fost strămutat cu domiciliul în comuna Rubla, județul Galați. A fost eliberat în 1964.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite