Descoperiri de ultimă oră în lagărul de la Periprava: deținuți înhumați în gropi comune

0
Publicat:

Arheologii și istoricii au încheiat o nouă campanie de săpături la Periprava, acolo unde au fost îngropați deținuții politic din lagărul de muncă. Campania s-a realizat doar cu fonduri private.

Morminte ale foștilor deținuți politic de la Periprava FOTO AFDPR
Morminte ale foștilor deținuți politic de la Periprava FOTO AFDPR

În cea de-a noua campanie de căutare, descoperire și recuperare a rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară de la Periprava, au fost identificate încă 11 morminte, din care au fost cercetate 10, unul urmând să fie dezvelit integral în ultima campanie, de anul viitor.

Opt dintre morminte aparțin unor deținuți, iar două sunt de dată mai recentă, fiind lăsate neatinse. În ceea ce privește mormintele deținuților, șase sunt înhumări în gropi individuale, iar una a fost făcută într-o groapă comună și conținea scheletele a două persoane, anunță Gheorghe Petrov, responsabilul științific al acțiunii.

În cele nouă campanii desfășurate până în prezent la Periprava au fost executate un număr de 25 de secţiuni sau suprafețe arheologice, în cadrul cărora au fost descoperite 83 de morminte dintre care au fost cercetate 82. Un număr de 74 de morminte aparțin unor deținuți iar opt sunt ale unor persoane decedate în ultimele decenii, în mare parte localnici, care s-au sinucis ori au fost găsiți înecați în Dunăre și au fost îngropați, fără semne de suprafață, în necropola deținuților.

Periprava, locul unde s-a murit FOTO Arhivă Adevărul
Periprava, locul unde s-a murit FOTO Arhivă Adevărul

La Periprava, în perioada anilor 1959-1964, au fost înhumați o mare parte din deţinuţii politici decedați în colonia de muncă, însă, conform mărturiilor și documentelor, unii dintre ei au fost îngropați și în zona din jurul lagărului, iar cei care au fost transferați la unități medicale din Tulcea și Chilia Veche unde au și murit, au fost îngropați în aceste localități.

Ce se întâmplă cu scheletele descoperite

Începând din anul 2020, investigațiile de arheologie judiciară care privesc crimele regimului comunist din România se desfășoară sub patronajul Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, după ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a renunțat la proiect.

Pentru scheletele recuperate în cursul acestei campanii s-a urmat procedura legală, specifică normelor de cercetare criminalistică la fața locului. Osemintele defuncților, după ce au fost analizate, fotografiate și descrise, au fost demontate și extrase în prezenţa unui medic legist, fiind împachetate și transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean Tulcea.

După efectuarea expertizelor medico-legale și antropologice, acestea sunt transferate pentru analize genetice la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ din Bucureşti. Acest demers urmărește identificarea morților prin metoda comparării ADN-ului obținut din resturile scheletice cu cel prelevat de la urmașii în viață ai victimelor.

În ultimii ani, au fost descoperite mai multe morminte FOTO AFDPR
În ultimii ani, au fost descoperite mai multe morminte FOTO AFDPR

Investigaţiile arheologice s-au desfășurat în prezenţa procurorilor însărcinați cu cercetarea judiciară a cazului, colonel Gheorghe Stanciu și colonel Octavian Toma de la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General. Aceștia au fost asistați de agent șef Dan Danilencu, specialist criminalist în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Tulcea, și de dr. Vasile Dașanu, medic legist la Serviciul Județean de Medicină Legală Tulcea.

Cercetările au fost efectuate de un colectiv de arheologi și istorici alcătuit din Gheorghe Petrov (coordonator și responsabil științific), Paul Scrobotă, Horaţiu Groza, Gabriel Rustoiu și Ramona Maria Mocanu. Finanțarea campaniei a fost asigurată din donații particulare colectate prin intermediul Fundației „Doina Cornea“, care a fost reprezentată la lucrările din teren de către domnii Leontin Horațiu Iuhas și Marius Oprea.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite