Ivan Patzaichin va avea un ansamblu memorial în Tulcea, pe faleza care îi poartă numele

0
Publicat:

Cinci lucrări de artă, amplasate pe Faleza „Ivan Patzaichin” din municipiul Tulcea, vor forma „Memorialul” marelui sportiv. Până în toamna acestui an, lucrările vor fi finalizate și vor reprezenta un punct de atracție turistică.

Ivan Patzaichin FOTO: Adevărul
Ivan Patzaichin FOTO: Adevărul

Luni, 6 februarie, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, Consiliul Județean Tulcea și primăria Tulcea au semnat un parteneriat pentru construirea monumentului. Bazat pe proiectul Asociației, „Memorialul” va fi finalizat în cursul acestui an, urmând a fi inaugurat la Festivalul Ivan Patzaichin, la începutul lui septembrie.

Amplasat la capătul Falezei către Sulina, Memorialul va fi compus din cinci lucrări de artă ale unor artiști care l-au cunoscut îndeaproape pe Ivan: Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan și Olah Gyarfas.

„Dragostea tatălui meu pentru Tulcea, pentru Deltă și pentru natură este aproape palpabilă în proiectul conceput de cei cinci artiști și curatoriat de Teodor Frolu. La toamnă sper să ne revedem pe faleză și tulcenii să aprecieze lucrarea, care este mai mult decât un spațiu de reculegere – este un detaliu al viitorului acestui oraș“, a declarat fiica lui Ivan, Ivona Patzaichin-Rusu, care se ocupă de asociație.

Columna cu 54 de pagăi FOTO: Teodor Frolu
Columna cu 54 de pagăi FOTO: Teodor Frolu

Columna cu 54 de pagăi

Piesa centrală a Memorialului va fi „Columna“ (operă a lui Virgil Scripcariu), care, cu cele 54 de pagăi ale sale, va reprezenta cursele istorice ale lui Ivan, dar va aminti și toți campionii Deltei ce s-au inspirat și sprijinit unii pe alții.

Columna onorează memoria lui Ivan Patzaichin din perspectiva profilului său de multiplu campion olimpic și mondial la canoe, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint”, spune Teodor Frolu, prietenul și partenerul lui Ivan.

De altfel, arhitectul Teodor Frolu este cel care a realizat proiectul de ansamblu al Memorialului.

Sculptura metalică din inox, înaltă de 18 metri marchează simbolic, prin cele 54 de pagăi, momentele în care Ivan a dus faima României dincolo de granițe prin victoriile sale sportive. Columna este vizibilă din orice punct al falezei.

După nenumărate dezbateri, s-a ales această variantă întrucât lui Ivan nu-i plăceau statuile”, explică Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea.

În completarea Columnei vine alte patru lucrări de artă: „Metopa“ (operă a lui Mircea Cantor ce va ilustra scene-cheie din viața lui Ivan Patzaichin), „Inima așezată“ și „Val oprit“ (două lucrări ale lui Teodor Graur ce exprimă dragostea și dorul față de marele dispărut), „Fântâna“ (lucrare a lui Dan Vezentan ce surprinde relația organică a lui Ivan cu apa) și „Grădina“ (compoziție a lui Olah Gyarfas care prezintă relația lui Ivan cu natura, în general, și cu Delta, în special).

 „Faptul că memorialul face parte dintr-o abordare mai amplă, care include un întreg traseu, între Tulcea și Mila 23, va încuraja vizitarea Deltei cu o atitudine de responsabilitate și respect pentru valorile acesteia”, adaugă Horia Teodorescu.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite