Macheta Memorialului Ivan Patzaichin, prezentată la 50 de ani de la celebra calificare cu pagaia ruptă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Festivalul Ivan Patzaichin (5-10 septembrie) de la Tulcea vor fi prezentate planurile și macheta ansamblului arhitectural dedicată celebrului campion. Monumentul va fi amplasat pe faleza ce poartă numele marelui sportiv Ivan Patzaichin.

Ivan Patzaichin FOTO: Arhiva Adevărul
Ivan Patzaichin FOTO: Arhiva Adevărul

Acestea vor fi disponibile de la ora 19.30, la deschiderea oficială a Festivalului, când va avea loc un concert acustic susținut de Urma, însoțit de primul spectacol cu drone și lumini ce poposește la Tulcea.

Memorialul Ivan Patzaichin va fi realizat de cinci artiști - Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyarfas Olah – sub viziunea curatorială a lui Teodor Frolu. Macheta monumentului va fi disponibilă pe toată durata festivalului la Muzeul de Artă Tulcea.

Luni, 5 septembrie, se împlinesc 50 de ani de la faimoasa cursă de calificări la Olimpiada de la Munchen (Germania) din 1972, în care lui Ivan i s-a rupt pagaia în primii metri de la start. A avut prezența de spirit să continue cursa, deși a ajuns la final la mai bine de 2 minute după ceilalți concurenți. A intrat în recalificări și astfel a ajuns să câștige medalia de aur la 1.000 de metri canoe simplu.

Finala s-a disputat pe 9 septembrie 1972. Anul acesta, pe 9 septembrie, se va organiza pe scena Festivalului (la Gara Tulcea), o seară în care se vor rememora Jocurile Olimpice de la Munchen. La eveniment vor participa Ivona Patzaichin-Rusu, Ovidiu Ioanițoaia, Toma Simionov, Vasile Dîba, Florin Popescu, Georgeta Andrunache, Elena Fidatov, Cătălin Cîrnu, Cătălin Tolontan, Cristian Gațu și Ștefan Birtalan.

„Avem prilejul să marcăm faptul că Delta Dunării se dovedește, în continuare, un rezervor nesecat de campioni ai sporturilor nautice. De exemplu, doar comuna Crișan (cu satele Crișan, Mila 23 și Caraorman) a dat 25 de campioni olimpici și mondiali, printre care Ivan Patzaichin, Toma Simionov și Serghei Covaliov”, spun organizatorii.

Cătălin Chirilă, cetățean de onoare

Cătălin Chirilă, lipovean din Deltă, la fel ca Ivan, îi duce moștenirea mai departe. După rezultatele de excepție din acest an (campion european și mondial la canoe simplu), va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Tulcea, iar ceremonia de decernare a distincției va avea loc pe scena Festivalului, în seara de sâmbătă, 10 septembrie, în prezența antrenorilor Vasile Miron și Florin Popescu (tot un elev al lui Ivan Patzaichin).

Programul Festivalului Ivan Patzaichin

De marți, 6 septembrie, până joi, 8 septembrie, festivalul călătorește, în caiace și canotci, de la Tulcea până la Mila 23 unde vor fi prezentate planurile unui muzeu ce urmează a se ridica în memoria lui Ivan Patzaichin și va fi vernisată expoziția de fotografie „Oamenii Deltei” a lui Dragoș Lumpan.

Vineri, 9 septembrie, și sâmbătă, 10 septembrie, la Tulcea, Festivalul Ivan Patzaichin invită copiii și adulții la ateliere și competiții sportive de vâslit pe Lacul Ciuperca, la vernisajul expoziției Provocări și răspunsuri pe Dunăre - Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică la Casa Avramide și la concertele de la Gară (Subcarpați, Tumbe, Rusalka și Zagăn în prima seară, Alternosfera, Dimitri’s Bats și Blană Bombă în cea de-a doua seară).

Sâmbătă, 10 septembrie, va avea loc o conferință pe tema Soluții de dezvoltare durabilă în Tulcea și Delta Dunării, ca parte din seria de dezbateri Apele Unite ale României, un proiect care are ca scop democratizarea accesului la apă pentru un număr cât mai mare de cetățeni, înțelegerea de către aceștia a valorii râului și raportarea lui la oraș și la comunitate. Conferința va aborda tema valorificării culturale și economice a apei, oferind exemple de inițiative și proiecte din județul Tulcea.

Festivalul Ivan Patzaichin este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. 

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite