FOTO VIDEO În Delta Dunării: începe Festivalul borşului de peşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poftiţi la Festivalul borşului de peşte FOTO Adevărul
Poftiţi la Festivalul borşului de peşte FOTO Adevărul

SPECTACOL CULINAR Sâmbătă începe prima ediţie a Festivalului borşului de peşte, care va avea loc în centrul localităţii Crişan, pe braţul Sulina, la 47 de kilometri aval de municipiul Tulcea.

În locul în care cultura slavă (a ruşilor–lipoveni şi a ucrainenilor) se întâlneşte cu cea balcanică (greci, italieni, aromâni) şi cu cea orientală (turci, tatari), împrumutând una alteia parţi din aceasta, păstrându-şi în acelaşi timp propria identitate, Agenţia pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural Tulcea organizează prima ediţie a Festivalului borşului de peşte, cel mai mare festival de artă culinară ce va avea loc în Delta Dunării.

Pe durata Festivalului Borşului de peşte al Deltei Dunării vor fi organizate concursuri gastronomice pe bază de reţete tradiţionale deltaice, unde se vor întrece echipe de bucătari de pe întreg teritoriul Deltei.

„Concurenţii îşi vor arăta măiestria în ale gătitului de preparate tradiţionale specifice zonei deltei pe parcursul a două manşe (în prima zi), iar în cea de-a doua zi urmează să se decidă cine a pregătit şi servit cel mai bun borş de peşte“, spune spune Silviu Gheorghe, şeful Agenţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (Tulcea).

Echipaje formate din specialişti născuţi şi crescuţi în inima Deltei îţi vor arăta ce înseamnă, cu adevărat, mâncarea tradiţională din peşte şi îţi vor împărtăşi din secretele reţetelor transmise din generaţie în generaţie în satele de dincolo de Dunăre.

Cea mai bună ciorbă de peşte doar în deltă se găteşte!

Cei care apreciază preparatele din peşte o numesc regina ciorbelor „pescăreşti“: storceagul, un borş de sturion (care se va achiziţiona de la crescătorie), nu va lipsi de pe masa juriului.

Sulina şi Sfântu Gheorghe sunt localităţile din deltă care au tradiţie în gătitul storceagului. Pentru această delicatesă delatică ai nevoie de un kilogram de sturion, patru cartofi mari, doi morcovi, o ceapă, trei ardei graşi, smântână, gălbenuş de ou şi mărar. Secretele reţetelor tradiţionale din Sfântu Gheorghe şi Sulina le vei afla la Festivalul borşului de peşte.

În timp ce papilele gustative vor fi încântate de gusturile create de oamenii deltei, vei putea vedea şi un spectacol al tradiţiilor locale în materie de cântec, dans şi port popular. „În fiecare zi, în mijlocul festivalului, gurmanzii se vor bucura şi de extraordinarul folclor prezentat de etniile Deltei“, mai spune Silviu Gheorghe.

Mai citiţi şi:

Cât te costă un week-end la Sulina

FOTO VIDEO Elena Udrea a ajuns din nou în Delta Dunării: a trecut pe la Uzlina, Sfântu Gheorghe şi Sulina


Sursa: YouTube

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite