FOTO Hingherii acţionează în aceste zile în patru zone din Tulcea. Ce poţi face dacă ai probleme cu maidanezii din jurul locuinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii maidanezi din Tulcea sunt eutanasiaţi, conform legii FOTO Adevărul
Câinii maidanezi din Tulcea sunt eutanasiaţi, conform legii FOTO Adevărul

După ce reprezentanţii autorităţilor locale au discutat pe mai multe canale media despre faptul că la Tulcea problema câinilor maidanezi este soluţionată prin eutanasiere, numărul solicitărilor venite dinspre tulceni a crescut.

„Dacă înainte aveam una - două solicitări pe zi, acum primim câte 15“, spune Cezar Jipa, director al Societăţii de Servicii Publice din Tulcea.

Amintim faptul că autorităţile din Tulcea aplică de şase ani Legea 227/2002, care spune, la articolul 5, că maidanezii care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi în termenul legal pot fi eutanasiaţi.

Mii de câini, pe străzile din municipiu

Părerile privind câinii maidanezi şi soluţiile de rezolvare a problemei sunt împărţite. În timp ce unii tulceni resping categoric eutanasierea animalelor, alţii reclamă faptul că nici măcar această soluţie nu a rezolvat problema în municipiul Tulcea.

Atât primarul municipiului, Constantin Hogea, cât şi directorul Cezar Jipa recunosc şi îşi asumă faptul că, în continuare, în municipiu există aproximativ 2.500 de câini fără stăpân.

Problema, aşa cum a explicat-o în repetate rânduri directorul Jipa, este aceea că tulcenii care au pui (nedoriţi) în curte aleg să îi lase pe străzile municipiului, întrucât le este milă să îi omoare.

Aşa se face că, deşi sunt eutanasiaţi peste 1.000 de câini maidanezi pe an, în stradă sunt în continuare câini fără stăpân care sperie tulcenii.

„În ultimul timp nu am mai primit sesizări privind persoane muşcate de câini. Avem un caz la câteva luni, nu am avut niciun caz de mortalitate pe acest motiv. Dar avem sesizări legate de mizeria şi de gălăgia pe care o fac. În plus, oamenii sunt speriaţi de aceşti câini maidanezi care umblă pe străzi“, explică Cezar Jipa.

Unde se acţionează acum

În urma sesizărilor venite în ultimele zile, echipe din cadrul Societăţii de Servicii Publice Tulcea acţionează în patru zone ale municipiului, acolo unde există informaţii că s-ar afla haite de maidanezi: zona cimitirelor, zona Viticulturii, zona Alunişului (centrul de sânge) şi cartierul C5.

Ce trebuie să faci dacă îţi este frică de câinii maidanezi din jurul locuinţei tale

Dacă vrei să scapi de temerile de zi cu zi, atunci cea mai bună soluţie este aceea a unei adrese către Societatea de Servicii Publice.

„Acceptăm şi solicitările venite prin telefon, sau verbal, la primărie, respectiv la sediul societăţii. Cel mai bine ar fi ca cei care au astfel de probleme şi vor să intervenim să ne transmită o adresă prin care să explice problema“, spune Cezar Jipa.

Mai citiţi şi:

Cum a rezolvat Tulcea problema maidanezilor. Breşa legală pentru eutanasierea câinilor fără stăpâni

FOTO VIDEO Povestea şirului de adopţii formale care au lăsat în stradă câinele ucigaş din Parcul Tei. Cum se pasează vina

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite