FOTO Fără precedent. Liceul din Măcin, executat silit în timpul examenelor, de un fost învăţător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mobilierul, scos din liceu şi încărcat într-un camion
Mobilierul, scos din liceu şi încărcat într-un camion

Liceul Teoretic Gh. M. Murgoci din Măcin, judeţul Tulcea, are lacătul pe uşă. Absolvenţii vor susţine examenul de Bacalaureat la şcoala generală „Gheorghe Banea“ din apropiere.

Miercuri dimineaţă, în jurul orei 10.00, în timp ce se se susţinea proba la competenţe lingvistice, muncitorii au intrat în clase peste elevi şi au început să adune mobilierul.

Elevii, speriaţi, şi-au sunat profesorii şi i-au întrebat ce se întâmplă.Apoi au aflat că şcoala lor este executată silit pentru neplata unei datorii vechi.

După ce s-a încărcat tot mobilierul din unitatea de învăţământ şi s-au lăsat clasele goale, s-a pus lacătul pe uşă. Unul dintre profesori a fotografiat cum muncitorii cărau toate băncile şi scaunele din liceu şi le încărcau în maşini.

Contactat telefonic, Dumitru Mihalea, inspector de matematică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţan Tulcea, ne-a spus că această problemă nu îi va afecta pe cei 140 de elevi, ei urmând să dea examenul de Bacalaureat la o şcoală din apropiere.

Din câte ştie el, reprezentanţii SC Pericle Star, firma care a executat lucrări de reparaţii la liceu, a trecut la executarea silită a instituţiei de învăţământ pentru neplata unei datorii vechi, din anii 2007 – 2008. „Constructorul este un fost învăţător“, dezvăluie el.

Se pare că reprezentanţii Primăriei Măcin au prezentat garanţii firmei că îi va plăti datoria, însă acest lucru nu a oprit executarea.

Strigăt de ajutor

Olguţa Bîlea, directoarea liceului, spune că în perioada 2007 - 2009, liceul a fost în renovare. „Contractul încheiat la acea vreme între Inspectoratul Şcolar Judeţean şi firma Pericle Star a fost dezavantajos pentru şcoală întrucât se spune acolo că dacă nu plăteşti factura la timp se calculează penalităţi mari“, spune directoarea. Aşa s-a şi întâmplat: sumele neplătite la timp au strâns penalităţi exorbitante. „Firma a dat liceul în judecată şi avem din 2011 două hotărâri definitive, prin care trebuie să achităm firmei peste 3 miliarde şi jumătate de lei. Executarea silită a început pe 1 februarie. Executorul judecătoresc ne tot ameninţa că o să vină să ne ia bunurile din custodie, lucru care s-a şi întâmplat“, spune ea.

Într-un TIR şi două maşini acoperite au fost încărcate băncile, scaunele, mobilierul din cancelarie, toate calculatoarele şi xeroxurile.

Din păcate, este o situaţie fără ieşire. „Inspectoratul Şcolar ne spune să ne dea banii consiliul local, consiliul local ne trimite la Ministerul Educaţiei, iar Ministerul Educaţiei la consiliul local. Problema este că la acea vreme, şcolile aparţineau de Ministerul Educaţiei, iar acum de primării“, spune directorul.

Olguţa Bîlea spune că pe pe urma acestui fapt au de suferit copiii. „Este un strigăt de ajutor, Poate ne aude cineva şi ne ajută. Sunt neputincioasă, iar copiii nu trebuie să sufere“, încheie ea.

Vă mai recomandăm:

Şcoala de Fotbal deţinută de Gică Popescu va fi executată silit de ANAF


 

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite