Cel mai vesel parastas, la Sulina. Mii de pirați se distrează în capătul estic al României VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parastasul Piraților Nepomeniți din Sulina (Tulcea) este evenimentul care a adus, în acest sfârșit de săptămână, mii de oameni în locul unde Dunărea întâlnește Marea Neagră.

VIDEO Parastasul Piraților Nepomeniți SURSA Perla Sulina 

Petrecerea a început de joi, 16 mai 2024, în Delta Dunării și, până acum, aproximativ zece mii de oameni au venit din toate colțurile țării, să participe la acest festival cu muzică bună, bucate la ceaun și grătar și bineintele voie bună.

Momentul culminat a fost sâmbătă, 18 mai 2024, când în cimitirul maritim din Sulina a fost organizat parastasul propriu-zis. Un sobor de preoți a oficiat slujba pentru pomenirea morților, în amintirea piraților nepomeniți din zona care era cândva un nod martim important pentru Europa - iar participanții s-au rugat pentru morți.

VIDEO Parastasul Piraților Nepomeniți SURSA Perla Sulina

„Ideea a fost a fondatorului Asociației „Pirații din Sulina", după o vizită în cimitirul cosmopolit, unde este înmormântat un pirat, iar el a venit cu întrebarea: îi face cineva pomană acestui pirat? Cum i s-a răspuns că nu, a decis să organizeze acest eveniment care de acum se numește Europolis Fest, iar ziua de sâmbătă (18 mai 2024 - n.r.) se va numi Parastasul Piraților Nepomeniți“, a declarat Ada Bușu, organizator.

Parastasul a fost încununat de bucătarii meșteșugiți, care au încins ceaunele cu fasole și cârnați, au încins grătarele și au destupat sticlele, ca să-i poată ospăta cum se cuvine pe participanți.

Festivalul se încheie sâmbătă seara, 18 mai 2024, cu un concert extraordinar susținut de Loredana și Cargo.

Cimitirul din Sulina este unul dintre cele mai neobișnuite din România. Cândva un important nod maritim, pentru transportul de mărfuri, Sulina (Tulcea) a devenit un oraș cosmpolit, cu străini de toate națiile veniți aici să facă afaceri.

Din vremurile vechi apuse, au rămas clădirile maiestuoase ale orașului de la Marea Neagră, farul care este obiectiv turistic și bineînțeles cimitirul unde își dorm somnul de veci prințese, Romeo și Julieta de Sulina și celebrul pirat de origine greacă, care tâlhărea pe vremuri în această zonă echipajele navelor, ademenite cu boi de coarnele cărora erau legate felinare, astfel încât să eșueze.

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite