Legende pescărești cu monștri marini pescuiți la Sfântu Gheorghe: „A prins un morun de 675 de kilograme“ VIDEO
0Sfântu Gheorghe, satul de pescari din Delta Dunării, a rămas în legendă pentru sturionii care se pescuiau aici în anii ’60–’80.
Oamenii locului îşi amintesc de vremurile de altădată când se făceau jumări din slănină de morun. Palaşca Varemic din Sfântu Gheorghe a trăit astfel de vremuri: „Înainte era peşte gras, morunul ăla [...] şi înăuntru, când scotea maţu’ pescaru’, era gras, ca la porc slană, ca la porc. Şi tata, când aducea grăsimea aia acasă, mama tăia ca jumările la porc. Bucăţele pătrate, cuburi, cuburi. Şi prăjea acolo şi după aceea untura aia o scotea, o punea în bidoane, bucăţile care au rămas în altă parte şi noi copiii când umblam: «Mama, mi-e foame!». «Veniţi încoace!». Şi mama dădea un castron de jumere d-ăia de peşte şi punea puţină sare şi dădea... duceţi în grădină, noi patru eram copii. Ne duceam în grădină la roşioarele alea mici, mâncam jumerile cu roşioarele alea mici şi ne băteam cu roşioarele. În cel mai rău caz, când nu aveam ce mânca, mâncam caviar“, povestea Palaşca Varemic.
Cu unelte speciale, pescarii reuşeau să facă unele capturi impresionante. „Îmi amintesc că echipa tatălui meu a prins un morun de 675 de kilograme, din pântecele căruia a scos 145 de kilograme de caviar. Aveam vreo 12 ani atunci, dar şi acum revăd monstrul“, îşi aminteşte Eduard Acsente, crescut pe aceste meleaguri.
Pescuitul la morun nu se aseamănă cu prinderea altor peşti, ci doar pe furtună, cu unelte speciale. „Ei călătoresc pe fundul Dunării, cu viteze foarte mari, de 70 de kilometri pe oră. Pentru a-i păcăli, pescarii montau de stâlpi de lemn din salcâm înfipţi pe fundul apei, carmace, adică un şir de cârlige de 30-35 de centimetri. În trecerea lui, morunul se agăţa cu coada de aceste scule. Peştii se prindeau la adâncimi care variau între 2 şi 50 de metri. Carmacele erau făcute dintr-un aliaj special, uneltele fiind importate din Suedia şi mai apoi din SUA. Zilnic se prindeau zece tone de păstrugă, nisetru şi morun, peşte cu cea mai bună carne“, povestește Eduard Acsente.
În prezent, pescuitul sturionilor este interzis, măsură luată de mai multe state europene pentru refacerea speciei. Profitul din pescuitul de sturion, din Marea Neagră, în anii ’90, era de un milion de euro pe an.