VIDEO Tăriceanu, despre autostrăzile construite în mandatul său de premier: „Mi-e ruşine şi îmi pare rău că nu s-a realizat mai mult”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat la Timişoara într-o vizită politică, preşedintele Senatului, Călin Popescu l-a atacat pe premierul Dacian Cioloş, arătând că actualul Guvern este „o catastrofă”. În acelaşi timp, Tăriceanu a apreciat perioada în care premieri au fost el şi Victor Ponta. Întrebat câţi kilometri de autostradă s-au făcut în mandatul său, Tăriceanu nu a putut preciza, dar a spus că „mi-e ruşine şi îmi pare rău că nu s-a realizat mai mult”.

„Când s-a instalat acest Guvern nu aveam mari aşteptări, dar mă aşteptam din partea actualului prim-ministru, dacă în alte domenii nu aveam o perspectivă prea grozavă,  ca în domeniul agriculturii şi al absorbţiei fondurilor europene să performeze corect. Rezultatul, o super-catastrofă. La fonduri europene absorbţie egală cu zero. Cam asta este performanţa în domeniile în care ei păreau să fie cel mai bine pregătiţi. În rest, lucrurile stau şi mai prost”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-o declaraţie politică susţinută la Timişoara.

În contrast cu actualul Guvern, Tăriceanu a dat exemplul guvernelor din perioada 2004 – 2008 şi 2013 – 2015, când premieri au fost Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta. „Cetăţenii aşteaptă oameni care au o experienţă dovedită şi rezultate. În acest sens, perioada de guvernare 2012 – 2015 este o perioadă apreciată de foarte mulţi români pentru că s-a pus capăt crizei economice şi au început să se vadă efecetele redresării economice. Perioada 2004-2008, la fel, este o perioadă de referinţă şi nu numai în ceea ce priveşte salarii şi pensii, ci şi alte domenii. Vă readuc aminte că a fost perioada cu cel mai înalt nivel de creştere economică şi cel mai mare nivel de investiţii”, a declarat Tăriceanu, care a adăugat, citând din Daniel Constantin, co-preşedinte ALDE, că anul 2016, cu Dacian Cioloş premier, „e un an pierdut pentru România”.

Întrebat, în acest context, câţi km de autostradă s-au construit în România, atunci când el a fost premier, Călin Popescu Tăriceanu nu a putut oferi o cifră. A declarat, însă, că deşi nu s-au construit autostrăzi, s-au făcut investiţii la sate. „Nu mai deţin cifra exactă, dar vă pot spune tronsoanele care s-au făcut atunci. Cred că ultimul tronson de pe Autostrada Soarelui, centura Piteştiului, dacă îmi aduc bine aminte. Nu ştiu dacă totul se măsoară doar în km de autostradă. Am să vă spun că atunci a funcţionat Ordonanţa 7 – Infrastructură în mediul rural. România are nevoie şi de autostrăzi. Trebuie să recunosc că aici toate guvernele şi toţi miniştri, deci inclusiv Guvernul pe care l-am condus, au avut o contraperformanţă, dar cu investiţiile făcute în mediul rural: reţele de apă, canalizare, poduri, podeţe, asfaltări de drumuri, am schimbat în multe zone, nu suficient şi nu complet, faţa mediului rural (...) Sunt investiţii care s-au realizat şi în mediul urban în egală măsură. Nu mi-e niciun fel de ruşine să recunosc. Mi-e ruşine şi îmi pare rău că nu s-a realizat mai mult la capitolul infrastructură rutieră de autostrăzi. Nu sunt realizările...”, a declarat Tăriceanu.

În sprijinul lui Tăriceanu a sărit vicepreşedintele CJ Timiş, Traian Stancu, membru ALDE. „În acea perioadă fiind consilier judeţean pot să vă spun că pe OG 7 s-au investit 42 de milioane de euro în infrastructura rurală şi s-a mai întâmplat ceva. S-au făcut 1.114 case pentru cei afectaţi de inundaţii şi s-au reparat patru sute şi ceva de case”, a spus Traian Stancu.

Întrebat câte localităţi din Timiş nu au apă şi canalizare, Traian Stancu a spus că „fără canalizare sunt mai multe, dar apă sunt cred că foarte puţine spre deloc”.În această săptămână, „Adevărul” a dezvăluit situaţia satelor Icloda şi Stamora Română, aflate la nici 30 de km de Timişoara, care nu au apă potabilă, oamenii fiind nevoiţi să cumpere apa de consum pentru că nici forajele nu îi ajută. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite