Timișoara așteaptă deschiderea Capitalei Culturale cu o uriașă criză de personal în HoReCa. Cine salvează industria

0
Publicat:

Pentru patronii de restaurante și hoteluri din Timișoara lipsa personalului este cea mai arzătoare problemă. Confruntați cu o criză a forței de muncă, unii dintre patronii din HoReCa au „importat” muncitori asiatici și așteptă ca anul 2023 să fie unul de succes pentru ei.

Patronii de terase și restaurante din Timișoara se confruntă cu o criză de personal FOTO Pixabay
Patronii de terase și restaurante din Timișoara se confruntă cu o criză de personal FOTO Pixabay

Cu doar câteva zile înaintea deschiderii oficiale a anului în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, un restaurant din centrul Timișoarei și-a anunțat clienții, printr-un afiș postat pe ușă, că localul se deschide doar după ora 17.00 din cauza crizei acute de personal. În Timișoara, problema personalului din HoReCa era existentă la debutul pandemiei, dar s-a acutizat în criza COVID-19 după ce angajații din domeniu, rămași fără job-uri de pe o zi pe alta, s-au orientat către alte domenii și nu s-au mai întors în industrie.

„Este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm”

Președintele Asociației Horetim, Corina Macri, a declarat că patronii de restaurante și hoteluri privesc optimist anul Capitalei Culturale Europene, în weekend-ul de deschidere a evenimentului gradul de ocupare al hotelurilor fiind cuprins între 80 și 90 la sută. „Sunt hoteluri care au grad de ocupare și de sută la sută. Restaurantele sunt pregătite cu o gastronomie pe măsură pentru oaspeții pe care îi așteptăm”, a declarat Corina Macri.

Potrivit reprezentantei Horetim, criza de personal este acută și doar cei care s-au organizat din timp pentru a aduce muncitori asiatici pot rezista în perioada următoare.

„Este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm. Din păcate, cine nu s-a organizat în timp să-și caute personal face față cu greu. Pe termen scurt, singura opțiune este să aducem personal din afară și foarte mulți dintre noi am aplicat în această zonă și am adus. O să găsiți în fiecare dintre locațiile noastre personal asiatic. Fără ei nu ne-am putea descurca. Cei care nu au apelat la această variantă au rămas cu personal puțin și sunt nevoiți să-și reducă programul, dar nu cred că asta e o soluție în această perioadă”, a mai declarat Corina Macri.

Cât se câștigă în HoReCa

Președintele Horetim a explicat că salariile din HoReCa depind de ce știe să facă un angajat și cât e dispus să muncească.

„Fiecare locație poate să stabilească prețurile în funcție de posibilitățile financiare, dar în mod normal pentru un spălător de vase salariul minim este aproximativ 2.500 de lei. Pentru un bucătar salariul poate pleca de la 3.000 și poate ajunge până la 10.000 de lei, depinde de capacitățile și poziția pe care le are în bucătărie. Se pot câștiga salarii frumoase și în țară. Nu este obligatoriu să pleci afară, pentru că aceiași bani îi poți face și în  România”, a explicat Corina Macri, potrivit căreia, la ospătari, pe lângă salariul de bază o sursă de venit este și bacșișul, care poate fi plătit și cu cardul după ultimele modificări legislative.

Vor crește prețurile în anul Capitalei Culturale?

O teamă a timișorenilor este că, după anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, costul vieții va crește. Corina Macri a dat asigurări că patronii din HoReCa nu cresc prețurile pentru că vor să profite de evenimentele din oraș, ci din cauza majorărilor de prețuri la materii prime și utilități.

„Prețurile nu cresc sub pretextul Capitalei Culturale. Prețurile cresc din cauza realității economice pe care o trăim. Realitatea e că noi am plătit niște prețuri duble la materiile prime, la consumurile de energie electrică. Noi nu știm cum trecem de iarna aceasta cu plățile la utilități. Nicidecum nu se pune problema. Dacă prețurile cresc, nu cresc pentru că vin turiști. Turiștii ne vor ajuta să să ne plătim aceste costuri exagerat de mari. Gândiți-vă că toate materiile prime pentru noi în industria au crescut cu peste 150 la sută. Foarte mult. Tu nu poți să crești prețurile în aceeași măsură”, a mai declarat Corina Macri.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite