Criză de personal în industria ospitalității: „E mai greu să găsești un ospătar bun, decât un director”

0
Publicat:

Este mult mai greu să găsești un bun ospătar astăzi, decât un bun director de hotel, afirmă profesorul Ray Iunius, românul care îi pregătește pe managerii marilor lanțuri hoteliere din lume.

Deficit acut de personal în industria ospitalitii, Foto: Arhivă Adevărul
Deficit acut de personal în industria ospitalitii, Foto: Arhivă Adevărul

Problema și tragedia mare în lume este că nu se mai găsesc oameni, au plecat oamenii nu numai din HoReCa, au plecat oamenii de peste tot, și pentru mine este un mister unde sunt. Nu e vorba că au plecat din România, nici în Elveția nu avem oameni în acest sector, sunt restaurante care închid în Elveția din lipsa acestor colaboratori. Este o tragedie ce se întâmplă pentru aceste industrii, care n-au fost pregătite la așa un șoc. E mult mai greu să găsești un bun ospătar astăzi, decât un bun director de hotel.”, a transmis prof. Dr. Ray Iunius, informează Digi24.

Întrebat care este soluția pentru a stopa criza de personal, profesorul a transmis: „Realitatea economică, de acolo vine speranța, pentru că dacă acești manageri au fost axați numai pe beneficiul economic și pe a supraviețui și au considerat colaboratorii și educația ca un cost, acum își dau seama că este o investiție și au înțeles că nu e datoria nici a statului, nici a școlii să-și pregătească oamenii, ci este a lor în primul rând. Ei trebuie să se ducă spre puterile publice, ci nu invers. Mediul economic are nevoie de acești oameni. Nu poți să deschizi un hotel dacă nu ți-ai pregătit oamenii cu cel puțin 6 luni înainte. Poți să ai cel mai frumos hotel, restaurant din lume, dacă colaboratorii care sunt acolo nu sunt la înălțime, nu faci nimic.”

Specialistul mai consideră, totodată, că reglementarea bacşişului este un pas spre normalitate.

În primul rând mă uimește cât de multă emoție a provocat un lucru care era normal să existe, n-am făcut decât să intrăm în normalitate. Asta e partea mai obositoare în România, că îți trebuie un efort și o energie foarte mare pentru lucruri care sunt simple uneori și normale.”, a precizat profesorul.

Stabilit în Elveția de mai bine de trei decenii, profesorul Ray Iunius este directorul celei mai prestigioase școli hoteliere din Europa.

Criza forței de muncă în industra ospitalității a revenit în forță în România după ridicarea restricțiilor impuse de pandemie. În turism, ea se simte mai acut ca niciodată, iar asta i-a determinat pe cei din domeniu să lanseze, în decembrie 2022, un Ghid de practică în industria ospitalității, destinat părinților, profesorilor din școlile de profil și agenților economici din domeniu. Documentul are drept scop încurajarea elevilor să aleagă școlile profesionale și duale.

Ghidul are drept scop încurajarea angajării elevilor din școlile de profil în industria ospitalității, dar și să ofere suport informativ atât părinților, cât și agenților economici care au nevoie de personal calificat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite