Primăria Timișoara vrea să cumpere motoare care produc, în același timp, căldură și curent

0
Publicat:

Primăria Timișoara intenționează să cumpere, cu bani europeni din PNRR, instalație de înaltă eficiență care va genera curent și energie termică. Valoarea investiției este de 230 de milioane de lei. 

Timișoara „vânează” o finanțare europeană de 270 de milioane de lei FOTO Facebook/Dominic Fritz
Timișoara „vânează” o finanțare europeană de 270 de milioane de lei FOTO Facebook/Dominic Fritz

Consiliul Local Timișoara a aprobat, vineri, 30 septembrie, în cadrul unei ședințe în plen, un proiect ce prevede achiziționarea de către municipalitate a unei instalații de cogenerare de înaltă eficiență.

Instalația, cu o putere de 45 MW electric și 44 MW termic va genera atât current, cât și energie termică ce va fi folosită în sistemul centralizat de termoficare și va ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproape 71.400 de tone anual.

„Facem acum investițiile pe care orașul trebuia să le facă acum 10 ani. Aplicăm acum pentru cea mai mare finanțare obținută vreodată pentru modernizarea sistemului centralizat de termoficare. Instalația, pe care ne dorim să o punem în funcțiune la finele anului viitor - începutul anului 2024 va produce apă caldă, pe care o putem folosi în sistem centralizat, dar și curent, pe care îl putem vinde pe piață”, a declarat Dominic Fritz.

Potrivit primarului Timișoarei, această instalație va proteja orașul de fluctuațiile de preț de pe piața de energie, deoarece curentul vândut acoperă practic diferențele de preț.

„Mai mult, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, înseamnă automat și achiziționarea a mai puține certificate de emisii. Cum prețul acestora a explodat, ajungând de la 10-15 euro în anii trecuți, la 80 de euro în prezent, economiile realizate anual de această instalație se ridică la 5,7 milioane de euro”, a mai spus Fritz. 

Proiectul de construcție a acestei instalații va fi depus în perioada următoare pentru a fi inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea estimată este de circa 229,6 milioane de lei (TVA inclus), din care aproximativ 228,6 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile, iar un milion de lei reprezintă contribuția Primăriei Municipiului Timișoara.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite