Cum a ajuns un primar „verde” să se bucure de cărbunele „extrem de poluant”

0
Publicat:

Primarul Timișoarei Dominic Fritz, fost membru în Partidul Verzilor (ecologist) din Germania, a ajuns să se laude cu stocul de cărbune despre care spunea că este „extrem de poluant”.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz (s), în depozitul de cărbune al Colterm FOTO Primăria Timișoara
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz (s), în depozitul de cărbune al Colterm FOTO Primăria Timișoara

„Ne dorim ca Timișoara următorului deceniu să fie un oraș care renunță la tehnologiile extrem de poluatoare, precum încălzirea pe bază de cărbune”, spunea Dominic Fritz în programul de candidatură cu care a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Timișoarei.

Membru în Partidul Verzilor (ecologist) din Germania timp de 10 ani, Dominic Fritz a militat pentru renunțarea la cărbune și după alegerea în funcția de primar al Timișoarei.

În plină criză energetică și după o iarnă extreme de grea, din care a ieșit cu ajutorul cărbunelui, compania de termoficare din Timișoara, Colterm, se pregătește, însă, de o nouă iarnă în care cărbunele este folosit masiv pentru producerea căldurii.

Așa a ajuns primarul Dominic Fritz să anunțe intrarea în iarnă a Colterm cu cele mai mari stocuri de cărbune din istoria companiei.

„Închiriem o parte a unei gări CFR din Motru. Asiguram achizițiile de cărbune direct de la producători, și astfel dispar costurile aferente intermediarilor. Știu că e o măsură de pionierat – dar, situația disperată de pe piața de gaz cere măsuri creative. (…) Colterm are deja stocuri de 30.000 tone de cărbune și ținta noastră este să avem în depozit 50.000 tone la începutul iernii. Ar fi cea mai mare rezervă de cărbune cu care Colterm a intrat vreodată în iarnă”, a anunțat, pe Facebook, primarul Dominic Fritz.

Dominic Fritz, de la ecologism la pragmatism

Întrebat cum comentează noua sa percepție asupra cărbunelui, primarul Dominic Fritz a declarat că după ce a ajuns primar a militat pentru folosirea gazului în defavoarea cărbunelui în primul rând pentru prețul mai bun al gazului.

„În primul rând sunt un primar pragmatic. Acum doi ani, cărbunele cu prețul certificatelor a fost mai scump decât gazul. Era o decizie nu doar ecologică, ci și pragmatică să folosim gazul. Situația asta s-a schimbat radical. Dacă mă întrebați despre politici ecologice, în toată Europa, dincolo de efectele ecologice, s-a făcut o greșeală uriașă strategică în a ne baza pe gaz, pentru că este o vulnerabilitate geopolitcă față de Rusia. E clar că investiții în alte forme de producție a energiei termice sunt absolut cruciale și necesare”, a mai spus primarul Timișoarei.

Edilul a adăugat că „pentru o perioadă de tranziție vedem o înviere a cărbunelui, dar cred că asta trebuie să rămână o fază de tranziție și miza reală trebuie să fie investiții care să ne facă independeți atât față de cărbune, cât și față de gaz”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite