Petiţie pentru deschiderea Autostrăzii Muzeu. „Daţi drumul la Lotul 3 din Autostrada Lugoj-Deva! Nu vă mai jucaţi cu viaţa noastră!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autostrada Lugoj-Deva, lot 3 FOTO Pro Infrastructura
Autostrada Lugoj-Deva, lot 3 FOTO Pro Infrastructura

Asociaţia Pro Infrastructura continuă să insiste pe importanţa deschiderii circulaţiei pe Lotul 3 din Austostrada Lugoj-Deva, de această dată lansând o petiţie.

Asociaţia Pro Infrastructura a lansat o nouă campanie pentru a convinge responsabilii din Guvernul României, Ministerul Transportilor şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, de necesitatea deschiderii Lotului 3 din Autostrada Lugoj-Deva. De această dată a fost lansată o petiţie online cu titlul: „Daţi drumul la Lotul 3 din Autostrada Lugoj-Deva! Nu vă mai jucaţi cu viaţa noastră!”.

Asociaţia care monitorizează marile proiecte de infrastructură ale României inistă că autostrada poate fi utilizată, chiar dacă CNAIR a reziliat contractul cu constructorul în momentul în care lucrările erau finalizate în proporţie de 99 la sută. Conform celor de la Pro Infrastructura, autostrada poate fi deschisă traficului, acesta fiind mult mai sigură decât DN 68, care este folosit de şoferi ca rută de ocolire. 

În parteneriat cu Declic, am lansat campania în speranţa că responsabilii dinGuvernul României, Ministerul Transporturilor România şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere vor înţelege mesajul cetăţenilor, aşa cum l-am explicat de zeci de ori în ultimele şase săptămâni: nu ne mai puneţi viaţa în pericol, daţi drumul la trafic şi vă puteţi certa cu antreprenorul ani întregi prin instanţe!”, au anunţat cei de la Pro Infrastructură. 

Petiţia poate fi semnată aici. 

O petiţie online similară, derulată în 2018 pentru deschiderea lotului 3 al Autostrăzii A10 Sebeş-Turda, a strâns aproape 17.500 de semnături, tronsonul respectiv fiind "muzeu" timp de 8 luni de zile. “Din păcate, ne vedem nevoiţi să repetăm acţiunea, autorităţile refuzând să înveţe din greşelile trecutului”, mai spun cei de la Pro Infrastructură.


 

Pro Infrastructura explică situaţia de pe Lotul 3:
 

Lotul  A1 Lugoj-Deva este realizat în proporţie de 99 la sută. Costurile au fost plătite aproape integral. În nenumărate rânduri Compania de drumuri a declarat că lucrările sunt în regulă şi că sunt acceptate certificatele la plată. Spre surprinderea tuturor, Compania de Drumuri a luat decizia de a rezilia contractul în ultimul moment. Practic, înainte de a se tăia panglica!  

De-a lungul timpului, din cele 60 de neconformităţi semnalate de autorităţi, 59 au fost rezolvate de constructor. Singura neconformitate rămasă este situată la graniţa cu un lot pe care nu se va circula cel puţin 4 ani de acum înainte. Cu toate acestea Compania de Drumuri a declarat că nu mai este mulţumită de calitatea lucrărilor pe care le-a declarat conforme până în acest moment. Prin urmare s-a cerut constructorului prelungirea garanţiei de la 4 la 10 ani. Constructorul a refuzat, iar contractul este reziliat de autorităţi într-un adevărat circ mediatic. Între timp rezilierea a fost deja declarată ilegală de Tribunalul Bucureşti. Nota de plată o vom plăti noi, cetăţenii.  

Se repetă astfel povestea absurdă a loturilor 3 şi 4 ale autostrăzii A10 Sebeş-Turda. Şi atunci autorităţile au amânat, luni de zile, deschiderea traficului. La momentul respectiv Declic a cerut, printr-o altă petiţie, iniţiată împreună cu partenerii noştri de la Asociaţia Pro Infrastrctură, deschiderea traficului. Ministrul de resort de atunci, Lucian Şova, ne-a contrazis luni bune apoi ne-a dat dreptate şi a deschis cele două loturi. 
 

Neregulile minore semnalate pe autostrada ce aşteaptă maşinile pot fi remediate fără a afecta traficul. Conflictul în instanţă cu firma constructoare poate dura ani de zile, dar se poate soluţiona şi dacă lotul e deschis circulaţiei. Este important ca autorităţile să înveţe din greşelile trecutului, nu putem permite ca cearta continuă a Ministerului Transporturilor cu firmele de construcţii să ne pună viaţa în pericol. E treaba instanţelor să decidă cine are dreptate, dar e datoria celor din Guvern să ne protejeze viaţa. Sau măcar să nu ne-o pună în pericol! Viaţa trebuie să aibă prioritate.
 

Pe lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva se poate circula chiar de astăzi. Nu o spunem noi, au spus-o chiar cei de la Compania de Drumuri care au şi plătit lucrările declarate de calitate. S-au sucit, împreună cu ministrul Cuc, pe ultima sută de metri. Trebuie să le cerem, zeci de mii de oameni, să oprească circul, să dea drumul la trafic. E evident că le pasă doar când suficient de mulţi oameni pun presiune pe ei şi le periclitează imaginea. Mai ales acum, în preajma alegerilor!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite