Orașul cu 140 de biciclete gratis la dispoziția doritorilor. A fost lansat proiectul de bike-sharing I’Velo FOTO

0
0
Publicat:

Green Revolution, fondată în martie 2009,prima organizație nonguvernamentală de ecologie urbană din România care pune în practică măsuri ce stau la baza construirii unui oraș verde a lansat și la Timișoara, sâmbătă, 11 mai 2024, proiectul I’Velo.

I Velo la Timișoara FOTO Ștefan Both
I Velo la Timișoara FOTO Ștefan Both

Asociația Green Revolution a adus la Timișoara conceptul de bike-sharing I’Velo. S-au amenajat nouă stații cu 140 de biciclete care vor fi la dispoziția timișorenilor pe gratis, permanent, pe durata întregului an.

Misiunea Green Revolution este de a promova mersul pe bicicletă ca mijloc de transport în beneficiul populației. Serviciile de bike-sharing I’Velo sunt disponibile gratuit prin intermediul aplicației mobile dedicate.

„Ne bucurăm să lansăm, în sfârșit, proiectul de bike-sharing I’Velo și la Timișoara. Ideea e ca bicicleta să fie îmbrățișat ca mijloc de transport alternativ, nu numai de agrement. Prin aplicația I’Velo se pot vedea toate punctele, se poate lua și lăsa o bicicletă în aceste nouă stații. Începem cu 140 de biciclete și vrem să vedem care este răspunsul timișorenilor la proiect”, a spus Raluca Fiser, președintele Asociației Green Revolution.

I Velo la Timișoara FOTO Ștefan Both
I Velo la Timișoara FOTO Ștefan Both

I’Velo vine cu cele mai performante și avansate. din punct de vedere tehnologic, modele de stații, care sunt dotate cu cel mai nou model de biciclete din flota I’Velo, fabricate în Germania.

Am mai evoluat și noi, că din 2009 vorbim despre bicicletă ca mijloc de transport în mediul urban. E important în decarbonizarea transportului. Între timp, am dezvoltat această soluție automaizată, hardware și software 100 la sută românească, pe care o implementăm și o operăm cu succes în România, în București, Constanța și Corabia. Avem peste 1,6 milioane de români care au spus <da> bicicletei, care măcar o dată au fost pe bicicletele noastre”, a mai spus Raluca Fiser.

I Velo la Timișoara FOTO Ștefan Both
I Velo la Timișoara FOTO Ștefan Both

Timișoara mai are sistem public de bike-sharing

Bicicletele în sistem bike-sharing au apărut în Timişoara în anul 2014, când au fost aduse 300 de biciclete. În 2017, numărul bicicletelor a crescut la 420, acestea putând fi luate din 35 de staţii ale Societății de Transport Public (STPT).

În mod evident, mijloacele alternative de mobilitate nu mai sunt privite doar ca și un vehicul recreațional, doar pentru weekend, ci există clar această disponibilitate economic în Timișoara. acest sistem alternative de mobilitate a fost creat în întregime din donațiile firmelor din Timișoara. Sistemul va funcționa așa timp de 12 luni, după care va fi donat orașului. Noi mai avem în paralel un sistem al primăriei, operat de STPT, și cred că un pic de competiție va face bine atât utilizatorilor, cât va face bine și sistemului public. Cred că va fi un succes. Un avantaj este că I’Velo vine cu biciclete industriale, cele de la STPT puteau fi cumpărate de la magazin, astfel că uzura de zi cu zi, cu mulți utilizatori, își spune cuvântul”, a spus viceprimarul Ruben Lațcău.

I Velo la Timișoara FOTO Ștefan Both
I Velo la Timișoara FOTO Ștefan Both

Noi piste de biciclete în oraș

Timișoara este unul dintre orașele din România cu cea mai bună infrastructură velo, cu aproape o sută de kilometri de piste de biciclete.

Vrem ca rețeaua de piste să unească toate zonele orașului, care să facă posibilă circulația nu doar în zonele centrale sau pe malul Begăi, să conecteze și cartiere de blocuri între ele. Datele pe care le avem din barometrul UVT arată că a crescut foarte mult, în ultimii trei ani, numărul utilizatorilor de biciclete. Am avut o triplare! Avem planuri pentru piste noi, dar nu prin trasarea de vopsea pe trotuar, ci am început să mutăm pistele pe carosabil, chiar dacă uneori au existat și discuții”, a mai spus Ruben Lațcău.

I Velo la Timișoara FOTO Ștefan Both
I Velo la Timișoara FOTO Ștefan Both

Green Revolution dezvoltă proiecte variate, care promovează și sprijină educația ecologică și responsabilitatea față de mediul înconjurător, mijloacele și soluțiile de transport ecologice și economice, adoptarea unui comportament responsabil față de mediu în rândul autorităților și companiilor private și de stat. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite