Bicicliştii pot trece şi pe roşu la semafor. Regula pe care foarte puţini o cunosc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ţările civilizate, precum în Danemarca, bicicliştii au semafoarele lor FOTO dailyscandinavian.com
În ţările civilizate, precum în Danemarca, bicicliştii au semafoarele lor FOTO dailyscandinavian.com

Atunci când bicicliştii ajung la o trecere de pietoni marcată cu zebră, urmează să traverseze strada, iar semaforul pentru pietoni este pe roşu, ei nu sunt obligaţi să respecte această culoare.

În cadrul campaniei Verde pentru Biciclete din Timişoara, o dată pe lună, iubitorii de pedalare sunt puşi faţă în faţă cu poliţiştii, cu care discută aspecte mai mult sau mai puţin cunoscute din codul rutier al biciclistului.

Sunt foarte multe lucruri despre care biciclişii nu au auzit. Să luăm un exemplu. Cineva merge pe lângă bicicletă, alături de alţi pietoni. Atunci când ajung cu toţii la trecerea de pietoni marcată cu zebră cu intenţia de a traversa strada, regulile se pot schimba pentru cel care are bicicleta. Chiar dacă semaforul pentru pietoni este pe roşu, dacă biciclistul urcă pe vehicul nu mai este obligat să respecte culoarea roşie, alături de pieton. Însă, atenţie, doar atunci când există trasată şi pistă de biciclete lângă zebră. Atunci, biciclistul poate traversa pe roşu, după ce în prealabil s-a asigurat.

„Ideea principală este că semaforul pentru pietoni, indiferent de culoarea pe care o are, se adresează pietonului. Nu biciclistului. Biciclistul este pieton atunci când merge pe lângă bicicletă. Dar când se urcă pe bicicletă, devine un conducător de vehicul. Mai concret, devine bicilist. Atunci el nu mai este obligat să respecte semaforul pentru pieton. Poate să treacă pe roşu, cu condiţia să se asigure că nu vine niciun alt vehicul care circulă pe verde. Pentru că dacă nu există semafor special pentru biciclişti, aceştia respectă celelalte reguli de circulaţie. Ei se află într-o intersecţie nesemaforizată pentru el”, ne-a explicat subinspectorul de poliţie Ionuţ Lazăr.
 

În cazul în care nu există marcaj pentru biciclete, recomandarea poliţiştilor este ca bicicliştii să respecte culoarea semaforului pentru pietoni.  
 

„Dacă nu există marcaj pentru pista de biciclete pe carosabil, bicicilistul trebuie să coboare de pe bicicletă şi să aştepte alături de ceilalţi pietoni să se facă verde. Uneori există şemafor care se adresează doar biciclistului. Atunci el trebuie să respecte acel semafor. Cam aşa ar trebuie să fie peste tot, să fie semafor şi pentru pietoni şi pentru biciclişti”, a mai declarat Ionuţ Lazăr.
 

Ideea de bază de la care trebuie plecat este că bicicleta este vehicul, prin urmare biciclistul trebuie să respecte toate regulile de circulaţie prevăzute pentru vehicule, priorităţi, semne de circulaţie.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite