Ministerul Culturii promite 3 milioane de euro pentru realizarea Muzeul Revoluţiei, în clădirea Garnizoanei din Piaţa Libertăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea Garnizoanei Timişoara este minge de ping-pong între Armată, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Timişoara.

Aşa cum era de dorit, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a renunţat la clădirea în care se afla Comenduirea Garnizoanei UM 01024, din Piaţa Libertăţii, care a fost preluată de Consiliul Judeţean Timiş. Aici urma să se mute Biblioteca Judeţeană.

Conform înţelegerii dintre MapN şi CJT, în clădirea Garnizoanei îşi va continua activitatea Muzeul Armatei, cât şi Asociaţia Rezerviştilor. După preluarea documentaţiei de la Armată, CJT urma să facă un studiu de fezabilitate, pentru ca apoi să caute formule financiare pentru investiţii. Condiţia era ca până în 30 decembrie 2016 să fie reabilitată, refuncţionalizată şi deschisă publicului. 

Până acum Consiliul Judeţean nu a mutat nici măcat un scaun în Garnizoană, aşa că la finalul anului imobilul istoric va reveni în proprietatea Ministerului Apărării. 

Primarul Nicolae Robu cere însă preşedintelui CJT, Sorin Grindeanu, să renunţe mai repede la Garnizonă, pentru că a apărut o nouă oportunitate pentru a realiza acolo Muzeul Revoluţiei Anti-comuniste. Ministerul Culturii investeşte trei milioane de euro pentru realizarea muzeului, cu condiţia ca Primăria Timişoara să îşi respecte promisiunile. 

Următorul pas este ca imobilul din Piaţa Libertăţii, după ce revine la MapN, să fie treacută în proprietatea Ministerului Culturii. Conform spuselor lui Nicolae Robu, şefii celor două ministere au convenit deja pentru acest transfer. 

„MapN este dispus să transfere clădirea Comenduirii Garnizoanei, Ministerului Culturii, cu destinaţia finală Muzeul Naţional al Revoluţiei, dacă Primăria Timişoara se va ţine de promisiunile pe care şi le-a asumat. CJT nu a renunţat încă la clădire, dar oricum se va ajunge la pierderea ei, când expiră termenul. Aşa că eu le cer să renunţe acum la Garnizoană, pentru că Ministerul Culturii a identificat o sursă de finanţare pentru realizarea Muzeului”, a spus Nicolae Robu.
 

Citiţi şi:


Cea mai veche casă din Timişoara a fost demilitarizată pentru prima dată în istorie. Armata a renunţat la Garnizoana din Piaţa Libertăţii

FOTO Cultură contra militărie: Armata încă are santinelă într-o piaţă publică din centrul Timişoarei

FOTO Moartea iminentă a stejarului secular sădit de Regele Ferdinand în Piaţa Libertăţii din Timişoara

FOTO Germanii au readus la Timişoara o tradiţie seculară pe cale de dispariţie în România. Piaţa Libertăţii a fost ocupată de şvabii bănăţeni
 

FOTO Piaţa Libertăţii din Timişoara a căpătat o faţă nouă. A mai rămas o zi până la inaugurare 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite