Mărturia „mamei” angajărilor trucate din Primăria Timișoara. Cum a demonstrat fostul primar că nu e implicat

0
Publicat:

Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de fosta șefă a Resurselor Umane din Primăria Timișoara, Rodica Aurelian, pentru o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul angajărilor trucate, scoate la iveală mărturia depusă la DNA de Rodica Aurelian. Acordul arată și cum a demonstrat Robu că e nevinovat.

Fosta șefă a Resurselor Umane din Primăria Timișoara Rodica Aurelian FOTO Adevărul
Fosta șefă a Resurselor Umane din Primăria Timișoara Rodica Aurelian FOTO Adevărul

Fosta șefă a Resurselor Umane din Primăria Timișoara, acuzată că a pus la punct un sistem de fraudare a concursurilor de angajare și a distrus probe, a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaștere a vinovăției în schimbul a trei ani de închisoare cu suspendare și 100 de zile de muncă în folosul comunității. Acordul a fost validat de Tribunalul Timiș.

Sentința de validare a acordului arată că la prima audiere Rodica Aurelian a recunoscut că i-a cerut unei subalterne să scrie lucrarea unui candidat „ca să nu avem surpriza eșecului”. Despre lucrarea unei candidate a spus că „a fost colega ei la primărie în trecut și probabil i-a scris lucrarea pentru a o ajuta să promoveze, iar lucrarea veche cu siguranță a fost distrusă”.

Despre o altă lucrare Rodica Aurelian a declarat că „scrisul pare a fi al ei dar nu își amintește altceva”. În ultima sa declarație dată în calitate de suspect, Aurelian a declarat că „recunoaște toate acuzațiile care i se aduc, nu poate să nege starea de fapt care i se reține în sarcina și nu i s-a cerut de către alte persoane să fraudeze concursurile”. Totuși, când i s-au cerut detalii, Rodica Aurelian a spus că „nu cunoaște detalii, că nu a sustras și nu a distrus nicio lucrare”.

Reaudiată, de această dată în calitate de inculpată, Rodica Aurelian a recunoscut tot și a explicat că a decis să pună în mișcare mecanismul de fraudare a concursurilor de angajare „după ce posturile pentru care s-au organizat concursuri nu s-au ocupat datorită nepromovării candidaților înscriși”.

Fosta șefă a Resurselor Umane a declarat că, din cauza neocupării posturilor, „i s-a atras atenția de către persoane din conducerea Primăriei că instituția nu poate funcționa fără posturile ocupate și trebuie să rezolve această disfuncționalitate, în caz contrar se va recurge la înlocuirea sa din funcție sau chiar concedierea pentru necorespundere profesională”.

„Transmiterea acestor amenințări a avut loc prin comunicare verbală, fie în cadrul unor ședințe cu conducătorii de departamente și servicii, fie în mod direct, personal, pe culoarele instituției”, a mai declarat Rodica Aurelian la DNA.

Aurelian a mai spus, într-un memoriu depus la DNA, că „după ce aceste reproșuri au luat natura unor atacuri directe la persoana sa, a avut reprezentarea că trebuie să își salveze locul de muncă, astfel că, la concursurile din perioada 2018 - septembrie 2019, cu ajutorul colegelor de birou, a recurs la anumite acte, fapte pe care le regretă”.

Rodica Aurelian a mai arătat în memoriul depus la DNA că „nu a adus la cunoștința primarului modul de derulare a procedurii de promovare a candidaţilor, prin modalitatea mai sus descrisă” și „nu a obținut nici un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, ca urmare a promovării concursului de către persoanele ale căror lucrări au fost întocmite în modul arătat”.

În același memoriu, Aurelian, care deține un apartament în Tenerife, a mai arătat că „este o persoană singură și nu are niciun sprijin material de la alte persoane”. În plus, Aurelian a arătat că „mama sa este bolnavă, iar bunica sa, în vârstă de 93 de ani este de asemenea bolnavă, astfel că principala sa preocupare este de a acorda tot timpul sprijinul material, medical și moral acestora”.

Sentința de validare a acordului de recunoaștere a vinovăției din cazul Rodicăi Aurelian scoate la iveală că în dosar a fost audiat, în calitate de martor, și fostul primar Nicolae Robu. Fostul edil a declarat că „nu a cunoscut nimic despre ilegalitățile care se petreceau cu ocazia susținerii concursurilor de angajare/promovare și nu are deci nicio implicare”.

În susținerea apărării sale, Robu a depus la DNA „conversațiile pe care le-a avut prin intermediul aplicației mobile Whatsapp cu inculpata după momentul apariției în spațiul public a informațiilor despre fraudarea concursurilor”. „Din conținutul acestor mesaje nu rezultă nicio probă din care să reiasă că primarul Robu Nicolae a avut cunoștință de modul fraudulos de promovare a candidaților”, se arată în dosar. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite