Maia Sandu, prima laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene. Președinta Moldovei vine la Timișoara să ridice distincția

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În desemnarea Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, drept câștigătoare a Premiului Timișoara pentru Valori Europene pentru anul 2023, membrii juriului apreciază claritatea viziunii sale europene și determinarea cu care o urmărește.

Maia Sandu Foto arhivă Adevărul
Maia Sandu Foto arhivă Adevărul

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este prima laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, premiu dotat cu 30.000 euro. Ea se va afla la Timișoara, la invitația primarului Dominic Fritz, în perioada 12-13 ianuarie 2024, pentru a primi această înaltă distincție a Municipiului Timișoara.

Premiul s-a atribuit într-un proces cu mai multe etape, de către un juriu format din personalități de vârf ale corpul profesional românesc în diverse domenii.

În desemnarea Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, drept câștigătoare a Premiului Timișoara pentru Valori Europene pentru anul 2023, membrii juriului apreciază claritatea viziunii sale europene și determinarea cu care o urmărește.

Maia Sandu a crezut în aspirațiile europene ale Republicii Moldova atunci când mulți le considerau o utopie. Cu o putere de muncă incredibilă, cu mult curaj și cu un bun simț rar întâlnit în politică, Maia Sandu luptă cu perseverență pentru creionarea unui drum european pentru Moldova”, spun inițiatorii proiectului. 

În motivarea alegerii, membrii juriului au apreciat: „Vocea europeană a Maiei Sandu reușește să se audă clar și tare, atât acasă, cât și în toate capitalele internaționale. A inițiat un amplu proces de reformă și de promovare diplomatică prin care a obținut încrederea partenerilor europeni dar nu numai, că Republica Moldova se află pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeană”.

Ei au subliniat faptul că Maia Sandu a fost sinceră, deschisă și pe înțelesul poporului. „De fiecare dată a vorbit sincer cetățenilor, explicând că procesul prin care Moldova va deveni parte din Uniunea Europeană, nu este unul ușor, dar este unul necesar care va asigura pace și prosperitate Moldovei. Capacitățile sale de comunicare politică, cu un stil uman, limpede și încărcat cu valori, sunt impresionante și o rază de soare într-o Europă care se confruntă cu o acută criză de încredere”, a arătat juriul.

Săptămâna trecută, Consiliul European a votat în unanimitate demararea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Premiului Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat anul acesta de către Primăria Timișoara, printr-o unanimă Hotărâre de Consiliul Local. Premiul onorează personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Dotarea premiului cu 30.000 euro este susținută din contribuții unor companii timișorene. 

În vremurile de criză pe care le traversăm, Moldova este pregătită să își asume o voce clară în apărarea și promovarea valorilor europene. Aceste valori sunt și valorile Timișoarei: libertate, democrație, diversitate, toleranță. Sunt valori pe care Timișoara le-a câștigat cu curaj și sânge în Decembrie 1989. Le-a afirmat cu efervescență în acest an în calitate de Capitală Europeană a Culturii. Premiului Timișoara pentru Valori Europene este afirmarea concretă a spiritului Timișoarei, încărcat de curaj și libertate”, a spus primarul Dominic Fritz.

Membrii juriului sunt scriitorul Mircea Cărtărescu, Iulia Motoc, judecător al Curții Penale Internaționale de la Haga, Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, Simona Miculescu, Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO, regizoarea și scenarista Anca Miruna Lăzărescu (de la Munchen), scriitoarea Adriana Babeți și Dominic Fritz, Primarul Timișoarei.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite