Jimbolia, oraşul desprins parcă din Texas GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dallas-ul din Banat, cum a fost supranumit datorită zăcămintelor de petrol, are şi alte asemănări cu statul american. Sute de cactuşi de toate mărimile şi soiurile atrag atenţia, prin frumuseţea lor, celor care trec pe acolo.

În intersecţii, la semafoare, în centrul civic, peste tot se pot vedea pe marginea drumului veritabile oaze cu cactuşi şi plante exotice cu ţepi. Iniţiativa îi aparţine lui Petru Dema, directorul societăţii care se ocupă cu îngrijirea spaţiilor verzi din cadrul primăriei localităţii.

„Ideea o am de mulţi ani, dar nu am avut cum să o pun în practică. Iniţial am strâns catuşii într-o seră. Am vrut să fac ceva deosebit, ceva ce nu a mai văzut oraşul. Sunt 16 specii de cactuşi şi plante exotice, plantate în şapte zone. Printre ele se află cereus, oputia, mamiloria, cecadacereus. Ele provin din America de Sud şi Africa”, a declarat Petru Dema.



Vezi galerie foto cu cactușii de la Jimbolia

Cactuşii sunt scoşi în oraş doar în perioada primăvara-toamna, pentru că nu rezistă la perioade prelungite cu temperaturi de sub 0 grad. Iarna, plantele sunt ridicate cu tot cu pământ şi sunt depuse în sere speciale. „În afară de sensibilitatea la frig, cactuşii nu au probleme. Nu trebuie udaţi deloc, nu au nevoie nici de îngrijiri speciale. Sunt foarte rezistenţi”, a mai spus Dema. Din păcate, frumuseţea cactuşilor a atras şi atenţia hoţilor, care nu au stat pe gânduri şi au furat deja câteva exemplare mari. „Catuşii nu sunt scumpi. Nu este vorba de cine ştie ce valoare. Un pui costă şi doi lei, dar hoţii au furat deja trei cactuşi frumoşi. Sperăm să nu mai avem parte de astfel de surprize”, a adăugat inginerul Petru Dema.

Aşteaptă forajele

Oamenii din Jimbolia aşteaptă cu nerăbdare ca cei de la compania Zeta Petroleum să înceapă lucările de foraj pentru a extrage petrolul aflat în subteran. „Aceste mici insule de cactuşi dau o pată de culoare în oraş. Cu aceşti cactuşi şi cu ţiţeiul care aştaptă să fie extras, Jimbolia semănă mai bine cu Texasul. Deocamdată aşteptăm să înceapă lucrăile, după ce au descoperit un rezervor de ţiţei de şapte milioane de barili. Este greu de extras din cauza dioxidului de carbon. Din câte am înţeles, vor începe munca încă din acest an”, a spus Kaba Gabor, primarul localităţii Jimbolia.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite