Funcționară din Primăria Timișoara, cercetată disciplinar. A mers la lucru cu un tricou pe care scrie „Stop abuzurilor în administrația locală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O funcționară a Primăriei Timișoara care a reclamat ilegalități din instituție este cercetată disciplinar, printre altele, pentru că a mers la lucru cu un tricou pe care scria „Stop abuzurilor din Administrația Publică Locală Timișoara”. 

Mirela Toc a fost în conflict atât cu administrația Robu, cât și cu administrația Fritz FOTO Arhivă
Mirela Toc a fost în conflict atât cu administrația Robu, cât și cu administrația Fritz FOTO Arhivă

Mirela Toc, o angajată a Primăriei Timișoara care i-a scos peri albi fostului primar Nicolae Robu, ajungând să fie mutată într-o „cuşcă”, a ajuns în conflict deschis și cu administrația Fritz, fiind cercetată disciplinar pentru că a mers la lucru cu un tricou pe care scrie „Stop abuzurilor din Administrația Publică Locală Timișoara”.

Ea a refuzat instructajul făcut de un polițist local cu care trebuia să meargă în control și a făcut public un document prin care angajați ai Primăriei Timișoara cer ca solicitanții de informații de interes public să fie puși la plată.

Totul a început în decembrie 2022 când, pe fondul unor sesizări privind ilegalități din Primăria Timișoara, Mirela Toc, angajată a Serviciului Protecția Mediului, Managementul Deșeurilor și Salubrizare, a fost desemnată de primarul Dominic Fritz, împreună cu un alt coleg, să facă parte dintr-o echipă mixtă (funcționari-polițiști locali-angajați ADID-Retim) care să verifice tomberoanele pentru a vedea dacă regulile de colectare selectivă a deșeurilor sunt respectate.

A refuzat instructajul polițistului local

Conform dispoziției date de primarul Dominic Fritz, Mirela Toc și colegul său, Florin Crișovan, s-au prezentat la sediul Poliției Locale Timișoara. Aici, Mirela Toc și  Florin Crișovan au fost chemați de un polițist local pentru instructaj cu privire la controlul care urmează să fie făcut. Considerând că polițistul local nu are atribuții în a-i instrui, cei doi au refuzat instructajul.

În plus, în ziua respectivă, Mirela Toc a mers îmbrăcată cu un tricou pe care scria „STOP ABUZURILOR DIN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ LOCALĂ TIMIȘOARA” (în față) și „DNA, DIICOT, PARCHET” (în spate).

„Pentru a nu împiedica derularea în bune condiții a acțiunii și a nu influența negativ rezultatele acesteia, precum și pentru a nu prejudicia imaginea polițistului local, care execută serviciu în uniform, am anunțat telefonic pe doamna Bobei Camelia, șefa nemijlocită a doamnei Toc Mirela, că în aceste condiții aceasta va fi îndrumată către sediul PMT”, le-a raportat superiorilor șeful Serviciului Protecția Mediului din Poliția Locală Timișoara, Cosmin Strugariu.

Raport al șefului Serviciului Protecția Mediului din Poliția Locală Timișoara
Raport al șefului Serviciului Protecția Mediului din Poliția Locală Timișoara

„Creează un grav prejudiciu de imagine”

În urma acestei situații, șeful Poliției Locale Timișoara Atilla Hajdu a sesizat Comisia de Disciplină a Primăriei Timișoara arătând că „aceste manifestări ale doamnei Mirela Toc aduc atingere atât prestigiului Primăriei Timișoara, cât și al Poliției Locale Timișoara și creează un grav prejudiciu de imagine celor două instituții, fiind astfel incidente art. 492 alin. 2, lit g din OUG 57/2019 privind Codul Adminitrativ”.

„A încălcat îndatorirea de loialitate”

Comisia de disciplină a Primăriei Timișoara a fost sesizată cu privire la Mirela Toc și de șefa directă a acesteia, Camelia Bobei. Aceasta o acuză pe Mirela Toc că a publicat pe pagina sa de Facebook un document intern din Primăria Timișoara.

Documentul făcut public dezvăluia că, în urma unei cereri în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la date de interes public, formulate de Mirela Toc, angajații responsabili de furnizarea răspunsului le cereau celor de la Comunicare să găsească „o soluție legală” prin care cetățenilor care solicită „tot felul de date să li se solicite plata acestor ore a consilierilor lucrate pentru aceste petiții”.

Fragment din sesizarea Comisiei de Disciplină de către șefa Serviciului Salubritate
Fragment din sesizarea Comisiei de Disciplină de către șefa Serviciului Salubritate

„Acționând în acest mod, funcționarul public Mirela Toc, care are acces la informațiile din cadrul serviciului, a încălcat îndatorirea funcționarilor publici de loialitate față de instituția publică. Acest comportament duce la o scădere a nivelului de încredere privind modul în care sarcinile de serviciu sunt duse la îndeplinire, fără a prejudicial imaginea instituției”, mai arată Camelia Bobei în sesizarea Comisiei de Disciplină.

Apărarea funcționarei

Mirela Toc, care a vrut înainte de alegerile locale să se înscrie în USR, dar a fost refuzată, a declarat pentru „Adevărul” că acuzațiile care i se aduc sunt nefondate.

Acuzațiile care mi se aduc nu au bază legală, pentru că polițiștii locali nu au atribuții să mă instruiască pe mine, care fac parte din aparatul de specialitate al primarului. Am constatat că nici amenzile aplicate de către ei în baza articolului 5 din HCL 371 nu sunt legale, pentru că sunt de 10 ori mai mari decât cele prevăzute în legea salubrizării, urmând ca eu să fac o nouă plângere penală în legătură cu abuzurile comisiei de disciplină și abuzurile comise de primarul Dominic Fritz și șefii Poliției Locale”, a declarat Mirela Toc.

Într-o postare de pe pagina sa de Facebook, Mirela Toc a arătat că „într-o bună tradiție locală, asemeni fostului primar, actualul primar împreună cu șleahta de parveniți și incompetenți ce-l înconjoară și îi dau sfaturi prețioase, au decis să o cheme în fața comisiei de disciplină, ce are în componență, culmea, piloni ai corupției moștenite de la fostul primar”.

Primarul Dominic Fritz nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere, dar purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara, Bogdan Marta, a transmis că municipalitatea nu comentează cazul, până la finalizarea cercetării disciplinare.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite