FOTO Două proteste în Timişoara faţă de defrişările ilegale de păduri: „Îţi dau aer să trăieşti, iar tu mă nenoroceşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Timişoara au avut loc, sâmbătă, două proteste simultane organizate de ecologişti împotriva defrişărilor ilegale de păduri din România.

Un grup de aproximativ o sută de persoane s-a adunat în Piaţa Victoriei, pentru un aşa zis flashmob, având în vedere că organizatorii nu au avut timp suficient să ceară autorizaţie de la Primărie. Protestatarii au adus cu ei şi un brăduţ de platisc pe care au scris: „Îţi dau aer să trăieşti, iar tu mă nenoroceşti”.

Majoritatea celor prezenţi au avut cu ei mesaje, astfel că Jandarmeria i-a luat îndată la întrebări. Cum nu aveau autorizaţie, li s-a impus celor prezenţi în piaţă să se împrăştie în cel mai jumătate de oră. 

Printre mesajele arborate: „Numai atunci când ultimul copac va fi doborât, şi ultimul râu va fi otrăvit, şi ultimul peşte va fi prins, vom realiza că nu putem mânca banii”, „Codrul nu e frate cu Codul Silvic”, „Unii pleacă să lucreze, alţii vin să defrişeze”, „Stop defrişării”, „Codru-i frate cu românul! Opriţi fratricidul!”, „La ce vor folosi banii, când nu vei mai avea aer?”, „Codrul e fratele tău. Apără-l! Nu-i fi călău!”. 

Ecologiştii au plecat iniţial într-o plimbare prin centrul Timişoarei, iar apoi s-au alăturat mitingului autorizat de Primăria Timişoara. 

Este vorba de un protest organizat de Partidul Ecologist Român. Mai exact, s-a organizat un marş cu plecare din Piaţa Traian, până în faţa Prefecturii. 

image


 

Oamenii spun că scopul principal este să atragă atenţia că în România se taie pădurile abuziv şi într-un ritm infernal. 


Organizatorii susţin că România a rămas cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989.


„Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice avem numai complicităţi cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanţii care s-au succedat la putere în ultimii 25 de ani”, spun organizatorii.

image

Mitingul autorizat a durat în jur de o oră. Printre mesajele de pe pancatele timişorenilor ajunşi în faţa Prefecturii se putea citi: „Pădurea=Viaţă”, „Fără păduri =Inundaţii”, „Fără pădure = fără viaţă”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite