FOTO Cum se vinde carnea de porc înainte de Crăciun în judeţul care creşte cei mai mulţi porci din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în judeţul Timiş sunt crescuţi cei mai mulţi porci din România, fiind contabilizate 675.014 capete la mijlocul acestui an. Cifra se datorează marilor companii din domeniu care activează aici.

Mare parte din carnea de porc este distribuită, însă, în toată ţara şi chiar în străinătate, aşa că vânzarea pe piaţa timişoreană nu depăşeşte media naţională. La fel ca şi în cazul mielului de Paşte, timişorenii aşteaptă apropierea Crăciunului pentru a-şi face cumpărăturile, sperând într-o scădere a preţurilor. „Am vândut puţin până acum, dar cred că abia de acum încolo, în ultima săptămână înainte de Crăciun, vor începe oamenii să cumpere. Foarte mulţi au venit până acum doar să vadă preţurile”, a spus Maria, angajata unei firme care vinde carne de porc în Piaţa Badea Cârţan din Timişoara.

Cotletul de porc se vinde în medie cu 17 lei kilogramul (sau 23 de lei fără os), pulpa fără os costă 18 lei, ceafa se poate cumpăra cu preţuri între 18 şi 22 de lei, în timp ce preţul unui kilogram de guşă este în jur de 18 lei. Şunca cu os se vinde cu 25 de lei kilogramul, costiţa cu 23, slănina cu 19 lei, în timp ce pentru un kilogram de cârnaţi se plăteşte între 10 şi 19 lei, în funcţie de reţetă.

Produse de porc se pot găsi şi la Târgul de Crăciun din centrul oraşului însă, aşa cum era de aşteptat pentru produsele vândute în târguri, acestea sunt ceva mai scumpe decât în piaţă şi pleacă de la 20 de lei pentru un kilogram de caltaboş sau un kilogram de pulpă proaspătă de porc, pana la 35 - 40 de lei pentru un kilogram de muşchi afumat. 

Mulţi bănăţeni preferă să-şi crească singuri porcul pentru masa de Sărbători, fie că locuiesc în mediul rural sau nu. Bănăţenii de la oraş apelează în multe cazuri la rudele sau prietenii care locuiesc la sat pentru a creşte împreună porci, plătind pentru hrana animalelor.

Pentru cei care preferă să-şi tranşeze şi să-şi prepare singuri carnea, însă fără a trece prin lunga perioadă de creştere a porcului, kilogramul de carne de porc în viu se vinde la Timişoara cu preţuri cuprinse între 8 şi 10 lei.

Reprezentanţii Direcţiilor Sanitar Veterinare îi sfătuiesc pe oameni să fie foarte atenţi atunci când cumpără porcii pe care îi vor sacrifica de Crăciun şi să ceară vânzătorilor să prezinte certificatulul sanitar-veterinar al animalului.

Citeşte şi:

FOTO Am trăit s-o vedem şi pe-asta! 100 de lei kilogramul de caşcaval la Târgul de Crăciun din Timişoara

FOTO VIDEO Febra cumpărăturilor de sărbători a început la Timişoara odată cu Moş Nicolae

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite