Fostul şef al Securităţii Timiş: “Nu se va afla niciodată adevărul de la Revoluţie!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Securităţii Timiş, Traian Sima, a stat şase ani în închisoare pentru contribuţia sa la reprimarea revoluţiei de la Timişoara, din decembrie 1989


Traian Sima a fost condamnat iniţial la 25 de ani de închisoare, iar apoi pedeapsa a fost redusă la 15 ani. Acesta a stat şase ani în temniţă, fiind eliberat pe motiv de boală. Fostul şef al Securităţii Timiş, care are acum 76 de ani, consideră că a fost condamnat pe nedrept, dar că nu a reuşit niciodată îşi dovedească nevinovăţia. 
 

Sima susţinea, ca toţi securiştii de altfel, că nu şi-a făcut decât datoria faţă de ţară. „Nu am ieşit cu puşca în stradă. La noi era o regulă: nu mişcă nimeni în front! Am făcut şase ani de puşcărie, categoric, pe nedrept!”, a spus Traian Sima, într-un interviu acordat pentru Adevărul.


După un îndelungat proces, în 2004, justiţia l-a obligat pe Traian Sima să plătească daune morale de 100 de milioane de lei vechi revoluţionarului Marius Mioc, arestat ilegal şi bătut crunt în 16 decembrie 1989.

Marius Mioc i-a dat în judecată pe Traian Sima, Radu Tinu, adjunctul acestuia, şi Filip Teodorescu, care activase în cadrul Securităţii în Bucureşti, pentru arestare ilegală în timpul Revoluţiei. 


Traian Sima susţinea că ar fi trebuit să plătească cei care au ordonat să se tragă în manifestanţi, pe 17 decembrie 1989.

„Noi ne-am făcut atribuţiile noastre legate de informaţii. În rest nimic. Cum să răspund eu pentru ce a făcut armata? Eu dau o treime din pensie. Pentru ce ? Ce i-am făcut eu lui Marius Mioc?”, a întrebat Sima.


Acesta a avut şapte procese numai cu Marius Mioc. „Am spus, băi, luaţi cât vreţi voi. Chiar şi toată pensia. Eu nu mă mai duc la proces. Pur şi simplu e bătaie de joc”, a mai declarat Sima. 

„Nu mă mai interesează procesele”

Fostul şef al Securităţii s-a plans că nici generalul Iulian Vlad, şeful Securităţii pe ţară, nu a fost nevoit să răspundă atât de dur. „Generalul Vlad a primit doar 12 ani”, a explicat fostul colonel. Sima a dat vina pe justiţie, care trebuia să găsească adevăraţii vinovaţi pentru crimele din 1989. 


„Mioc şi ceilalţi au fost reţinuţi de poliţia T.F. (transporturi feroviare), după care au fost anchetaţi de procurorii de miliţie. Iar eu plătesc din pensie o treime! Nu mă mai interesează. mă gospodăresc cu ce am şi gata. Nu mă mai interesează procesele”, a mai declarat Sima. 

„Adjuncţii mi-au fost mereu aproape”

Traian Sima regretă că asociaţia rezerviştilor nu a făcut absolut nimic pentru a-i apăra pe foştii ofiţeri. Singurii care îi sunt aproape sunt foştii său adjuncţi Radu Tinu şi Gheorghe Atudoroaie. „Au fost tot timpul lângă mine. Sunt oameni extraordinari”, a adăugat acesta. 


Fostul colonel spunea că nu se va afla adevărul despre evenimentele din 1989, pentru că nici nu se doreşte. „Justiţia asta nu este justiţie. Pur şi simplu nu se realizează adevărul, care este în aer. Nu s-a aflat şi nu se va afla niciodată. Eu ştiu ce au făcut securiştii în Revoluţie. Dar nu au beneficiat de nicio clemenţă”, a mai spus Sima, în interviul pentru Adevărul. 

“SRI lucrează submediocru”

Înainte să vină la Timişoara, Sima a fost şeful securităţii la Oradea, timp de 15 ani. Spunea că nimeni nu are ce să-i reproşeze, nici în perioada cât a lucrat în Ardeal. Acesta spune că SRI, care duce mai departe munca Securităţii, are o problemă mare.

„Trebuie neapărat intensificate activităţile de informaţii. Dacă nu ai informaţii şi nu stăpâneşti această problemă eşti pierdut. Nu se poate ca activităţile de informaţii să se desfăşoare la nivel submediocru”, a mai declarat Traian Sima. 


Fostul şef al Securităţiii Timiş afirma că viaţa i-a fost schimbată cu 360 de grade. „Mi-a fost distrusă viaţa 100 la sută”, a încheiat Traian Sima. Înainte de arestarea lui, mai mulţi lideri ai Revoluţionarilor au intrat în casa acestuia şi au plecat cu multe lucruri de valoare.


Citiţi şi:

Povestea interviului secret care a aprins flacăra Revoluţiei din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite