Managerii Clinicilor de Neurologie şi Cardiologie din Timişoara au fost demişi de ministrul Eugen Nicolăescu
0Ministrul Sănătăţii a comandat un raport al Corpului de Control, în urma căruia s-au găsit deficienţe la Clinica de Neurologie a Spitalului Judeţean şi la Institutul de Boli Cardiovasculare
Eugen Nicolăescu a anunţat că acţiunea de control al Ministerului Sănătăţii a scos la iveală deficinţe grave în cele două spitale din Timişoara.
La Clinica de Neurologie s-a descoperit că directorul unităţii Horia Pleş este asociat în firma Neuromed, care are contract preferenţial cu Neurochirugia de la Judeţean.
„Spitalul a avut relaţii contractuale cu SCM Neuromed Timişoara, care a prestat servicii medicale de imagistică medicală similare cu cele efectuate de spital. Domnul conferenţiar doctor Horia Pleş s-a aflat în poziţia în care a recomandat bolnavilor internaţi examinări tomografice care au fost efectuate la firma la care acesta este asociat, rezultând astfel un eventual conflict de interese al acestuia. De aceea, în urma raportului pe care l-am primit, îi cer managerului spitalului să îl înlocuiască din funcţie pe medicul Horia Pleş”, a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
În urma raportului Corpului de control, Eugen Nicolăescu va sesiza Curtea de Conturi Timiş, ANI şi Parchetul
de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.
În ultimii cinci ani, între Spitalul Judeţean şi Neuromed au fost încheiate atât contracte de servicii de transport, cât şi contracte de prestări servicii medicale de diagnostic imagistic, în valoare totală de aproape 4 milioane de lei.
Ranko Szuhanek a fost înlocuit de la Institutul de Cardiologie
Ranko Szuhanek, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara, a fost şi el revocat din funcţie de ministrul Eugen Nicolăescu, în urma deficienţelor găsite de Corpul de Control.
Principalul motiv pentru care Szuhanek a fost demis este acela că Consiliul de Administraţie a prelungit nejustificat demersurile pentr organizarea concursului pentru ocuparea fucnţiei de manager.
“Pe de alt parte, rezultatul patrimonial înregistrat de institut la 31 decembrie 2012 nu reflectă realitatea, întrucât nu au fost facturate distinct serviciile medicale realizate peste valoarea contractată. De asemenea, institutul nu a transmis Ministerului Sănătăţii modificările efectuate de spital cu privire la majorarea valorii clădirilor şi terenurilor, pentru efectuarea modificărilor în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului. La data efectuării controlului, au fost constatate datorii restante faţă de furnizorii de bunuri în valoare totală de 2.187.694 lei”, a declarat Eugen Nicolăescu.
Coprul de control a constatat că s-au efectuat plăţi fără existenţa documentelor justificative întocmite conform legii care să ateste exactitatea şi realitatea sumelor datorate la anumite lucrări, iar echipamentul de tomografie computerizată pus la dispoziţie de către Universitatea de Medicină şi Farmacie în 2008 era nefuncţional.
Consiliul de Administraţie al institutului va trebui să ia măsuri de organizare, în cel mai scurt timp, a concursului pentru postul de manager, până în 15 iulie. În caz contrar, Consiliu de Administraţie va fi revocat.
În locul lui Ranko Szuhanek a fost numit manager interimar profesorul Sorin Pescariu.