Dominic Fritz, la televiziunea publică a Austriei pe tema Schengen: „România stă foarte clar de partea Europei“ VIDEO

0
0

În cadrul unui interviu extins difuzat în jurnalul de știri al primului post de televiziune publică austriacă ORF, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a pledat pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Dominic Fritz SURSA Facebook D.F.
Dominic Fritz SURSA Facebook D.F.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a oferit un interviu postului de televiziune austriac ORF, în care a vorbit despre aderarea României la spațiul Schengen.

Guvernul Austriei ar face o greșeală gravă dacă ar fi singura țară din UE care ar bloca acest pas extrem de important spre integrarea europeană. (...) Sunt primarul unui oraș care va fi anul viitor Capitală Europeană a Culturii. Un oraș care a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, care e supranumit „Mica Vienă” - Timișoara. Și sunt eu însumi un primar care (...) m-am născut și am crescut în Germania. Și cu toate astea, fiindcă există această minunată UE, m-au ales timișorenii acum 2 ani să le fiu primar. Apelul meu este: timișorenii acum doi ani au dărâmat o barieră și chiar este momentul ca și europenii să dărâme o barieră. Aceasta este bariera Schengen-ului, care pur și simplu nu se mai potrivește Europei de azi”, a declarat primarul Timișoarei la postul de televiziune austriac. 

El a adăugat că motivul principal invocat de Austria pentru neacceptarea României în Schengen - migrația ilegală, este unul fals.

România nu se află pe ruta balcanică. Nici nu se află chiar în Balcani. Dacă există probleme, poate ar trebui discutate și cu Grecia. Grecia face parte din zona Schengen. Bineînțeles, trebuie găsite soluții pentru provocările politicilor de migrație. Însă soluția nu poate fi să refuzăm milioanelor de europeni accesul egal în UE. Pentru că românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua. Aceste două teme nu au de-a face una cu cealaltă”, a mai explicat primarul Timișoarei.

Întrebat ce spune dezbaterea Schengen despre starea Europei, primarul a ales să sublinieze contextul pozitiv care nu trebuie periclitat.

Văd cum libertatea de mișcare, călătoriile libere și faptul că nu mai trebuie să stai ore întregi la graniță au ajuns să fie o normalitate. Și e ceva pe care generația mea nici n-ar putea să-și mai imagineze altfel. Tocmai de aceea suntem așa revoltați că la 15 ani după aderarea României la UE încă nu este cazul pentru noi. Mai ales România stă foarte clar de partea Europei. De partea Ucrainei împotriva agresiunii ruse. Și nu ne permitem să punem în pericol această dinamică pozitivă în favoarea Europei pentru niște ieftine jocuri politice pe termen scurt”, a concluzionat Dominic Fritz.

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri