Susținere europeană pentru lărgirea Schengen: "Sper ca bunul simţ şi minţile deschise să câştige"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi oficiali străini au exprimat susţinerea pentru lărgirea spaţiului Schengen, înaintea votului din Consiliul JAI, menţionând că toate cele trei state - România, Bulgaria şi Croaţia - sunt pregătite să adere la spaţiul de liberă circulaţie.

Austria a anunţat că se va opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Foto: Shutterstock
Austria a anunţat că se va opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Foto: Shutterstock

UPDATE

Slovacia susţine extinderea spaţiului Schengen prin includerea Croaţiei, Bulgariei şi României şi consideră că în această perioadă de creştere a migraţiei către Uniunea Europeană este important de identificat originea acestei probleme, a declarat joi premierul slovac Eduard Heger, transmite TASR, potrivit Agerpres.

O poziție favorabilă a adoptat și Spania. "Aşteptăm încorporarea Croaţiei, României şi Bulgariei în spaţiul Schengen care, aşa cum ştiţi, este un pilon fundamental al Uniunii Europene şi (este vorba despre) trei ţări care au demonstrat în mod evident că îndeplinesc toate cerinţele pentru a fi membre cu drepturi depline", a afirmat ministrul de interne spaniol, Fernando Grande-Marlaska, arată sursa citată.

"Este pentru prima dată din 2011 când avem oportunitatea să avem un nou impuls în ceea ce priveşte România şi Bulgaria şi mă aştept să avem un drum clar pentru ambele ţări către Schengen", a declarat joi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat, înaintea votului din Consiliul JAI, că cele trei state au făcut mai mult decât li s-a cerut în vederea aderării la Schengen.

"Cele câteva ezitări care mai există sunt politice si subminează două chestiuni foarte simple: extinderea Spațiului Schengen ne face mai puternici, nu mai slabi. În al doilea rând, extinderea Spațiului Schengen înseamnă un control mai bun al frontierelor, nu mai slab. Sper ca bunul simț și mințile deschise să câștige și să avem o decizie dacă nu astăzi, atunci în câteva zile. Cele trei țări sunt pregătite să asigure protecția granițelor externe, sunt pregătite să se apere împotriva traficanților, să împiedice intrarea ilegală în Uniunea Europeană și este nedrept să nu le oferim ocazia pe care au câștigat-o și pe care o merită", a afirmat oficialul, potrivit Digi24.

Şi ministrul de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, dar şi cel al Franţei, Gerald Darmanin, s-au pronunţat în favoarea includerii celor trei state în Schengen.

''Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune. (..)'Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei'', a afirmat demnitarul german, potrivit Agerpres.

Ministrul de Interne al Cehiei, Vit Rakusan, a afirmat că este sigur că votul pentru Croaţia va fi pozitiv, exprimându-şi speranţa că o decizie favorabilă vor primi şi România şi Bulgaria. 

"Nu va fi ușor, dar vom face tot ce putem pentru a lua această decizie. Având în vedere situația, dezbaterile vor dura mult timp, dar vom pregăti niște pași și discuții. Sperăm că vom avea succes. După 10 de ani în care nu s-a făcut nimic cu privire la asta, președinția cehă este la câțiva pași de succesul acestei decizii. De la începutul președinției noastre, a fost cea mai mare prioritate pentru noi", a spus oficialul, potrivit Digi24.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite