Dominic Fritz, confruntat cu cetățeni furioși. Dezbatere cu urlete, înjurături și îmbrânceli VIDEO

0
Publicat:

La doi ani de mandat, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a avut de gestionat cea mai dificilă întâlnire cu cetățenii din mandatul său. Edilul a fost, la un moment dat, pe punctul de a pune punct dezbaterii.

Dominic Fritz, la dezbaterea cu cetățenii din Fabric FOTO Facebook/Dominic Fritz
Dominic Fritz, la dezbaterea cu cetățenii din Fabric FOTO Facebook/Dominic Fritz

O dezbatere organizată de Primăria Timișoara pe tema proiectului de regenerare a cartierului Fabric a stârnit dispute aprinse, ajungându-se, la un moment dat, chiar la înjurături și îmbrânceli.

Atmosfera a fost tensionată încă dinainte de începerea dezbaterii, mai mulți cetățeni ajunși la întrunire, majoritatea cu afaceri în zonă, reclamând că nu au fost informați, nici despre proiectul de reamenajare a zonei, nici despre eveniment, aflând despre dezbatere chiar în ziua organizării ei.

„Este inadmisibil să înceapă un proiect și să nu stea de vorbă cu oamenii dinainte. Nici nu am știut despre dezbatere. Acum am aflat”, a declarat un cetățean, susținuți și de alți locuitori din zonă.

Dominic Fritz, nevoit să își schimbe programul

Înainte de începutul dezbaterii, primarul Dominic Fritz i-a anunțat pe cetățeni că, după o scurtă prezentare a proiectului, se va retrage, lăsându-i pe proiectanți să răspundă întrebărilor.

Anunțul lui Fritz i-a enervat pe mai mulți participanți, care s-au revoltat spunând că vor să stea de vorbă cu edilul. „La primărie nu ai acces să vorbești”, a strigat una dintre participante. 

Într-un final, primarul Dominic Fritz, care și-a anulat participarea la care evenimentul la care trebuia să ajungă, a reușit să înceapă prezentarea proiectului, fiind întrerupt de mai multe ori.

Una dintre nemulțumiri a fost că în loc să prezinte proiectul, primarul vorbește de istoria cartierului.

Spiritele s-au încins atât de tare încât, pentru a calma atmosfera, primarul i-a pus să ridice mâna pe cei care vor/nu vor să îi asculte prezentarea sa.

După alte întreruperi și strigăte, unul dintre participanți le-a strigat cetățenilor furioși: „Tăceți, în p....a mea”. Câțiva cetățeni s-au năpustit asupra tânărului. Pus cu spatele la zid, tânărul și-a cerut scuze.

Primarul Dominic Fritz i-a amenințat pe cei care fac scandal că, dacă nu acceptă să poarte un dialog civilizat, el pune punct dezbaterii.

În final, reprezentanții firmei de proiectare angajate de primărie au reușit să prezinte proiectul de modernizare a zonei. Cetățenii au venit cu propuneri concrete, una dintre cele mai arzătoare probleme fiind cea a locurilor de parcare.

„A fost și tensiune, dar și dialog aseară când am lansat consultarea de o lună despre cum să transformăm zona Traian. După un început dificil, în care câțiva dintre cei veniți au încercat să întrerupă începerea prezentării, am stat aproape 2 ore pentru un dialog deosebit de constructiv”, a reacționat Fritz, pe Facebook.

Fritz a mai spus că „l-au bucurat onestitatea și pasiunea celor prezenți atunci când au vorbit despre casa lor”.

„Unii și-au exprimat îngrijorarea pentru locurile de parcare, alții au insistat pentru mai mult spațiu pentru oameni și mai puțin pentru mașini. Mulți au spus că nu doar spațiul public, ci și clădirile din zonă au nevoie de reabilitare, chiar dacă nu fac parte din acest proiect. Dar toți suntem de acord că zona Traian merită mai mult și mai bine”, a mai arătat Fritz. 

Propunerea arhitecților urbaniști poate fi consultată la adresa https://decidem.primariatm.ro/processes/ConsultareTraian22. De asemenea, propuneri pot fi făcute la Biroul de reabilitare cartiere istorice (str. Ștefan cel Mare nr. 2 – Palatul Ștefania din Piața Traian), de luni până joi, între orele 9.00 și 16.00. Următoarea dezbatere publică e programată în 10 octombrie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite