Degustarea cârnaţilor svăbeşti: o delectare a simţurilor cu produse "homemade"

0
0
Festivalul cârnaţilor bănăţeni se opreşte în acest an la Lugoj
Festivalul cârnaţilor bănăţeni se opreşte în acest an la Lugoj

„Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob” va avea loc joi, de la ora 12.00, la restaurantul Royal din Lugoj

 „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob” este sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat. Din dorinţa de a merge în cât mai multe zone locuite de nemţi, organizatorii au decis de anul trecut să iasă din Timişoara. În 2012 s-a defăşurat la Sânnicolaul Mare, în castelul Nako, iar în acest an va avea loc la Lugoj. 

„Manifestarea va fi găzduită în fiecare an de altă localitate bănăţeană, decizia fiind luată în funcţie de numărul abonaţilor pe care ziarul german din Banat îi are în respectiva localitate. La baza „mutării” evenimentului din Timişoara stă dorinţa redactorilor de a se apropia de cititori, aşa cum acest lucru se întâmpla şi înainte de 1989”, spun organizatorii. 

Şi la această ediţie a Degustării Cârnaţilor Bănăţeni vor fi două secţiuni de concurs: producătorii privaţi (cârnaţi făcuţi în propria gospodărie pentru consumul propriu) şi firmele producătoare de mezeluri (cârnaţi produşi pentru comerţ). 

La evenimentul de joi şi-au anunţat deja participarea cinci producători de mezeluri din Lugoj. 

Intrarea la eveniment se va face, din nou, numai pe baza abonamentului la ziarul german „Allgemeine Deutsche Zeitung/Banater Zeitung”.

Istoria unui festival şvăbesc

 „Worschtkoschtprob´”/„Degustarea cârnaţilor” a fost iniţiat de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” sub conducerea redactorului-sef  Nikolaus Berwanger. A fost până în 1989 o manifestare privată şi uşor subversivă desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – dar nu numai - aduceau la redacţie, pentru degustare („juriul degustător” fiind redactorii) şi pentru „concurs” mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. 

Cu 18 de ani în urmă, publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi, iar în urmă cu 13 ani s-a permis pentru prima dată accesul unor firme producătoare de mezeluri.

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite