Cum se prepară pasca evreiască, o gustare uşoară, numai bună de ronţăit
0Se spune în Cartea Exodului că evreii care au plecat în mare grabă din Egipt n-au avut timp să-şi pregătească pâine dospită. În amintirea acestui eveniment, evreii mănâncă timp de opt zile numai pască în perioada Pesahului.
Chiar dacă acum micuţa comunitate evreiască din Timişoara mai numără doar aproximativ 600 de persoane ţinute în evidenţă, cândva, după primul Război Mondial, comunitatea iudaică număra în jur de 12.000 de suflete. Evreii şi-au lăsat amprenta în viaţa economică şi culturală a oraşului. Din aceste vremuri s-a transmis în rândul celorlalte etnii din oraş multe dintre obiceiurile evreieşti. Spre una dintre ele ne vom opri acum. Este vorba de prepararea cunoscutei "maţei", cunoscută şi cu numele de pască.
Când ne referim la pasca evreiască nu vorbim de acel cozonac special mâncat de creştini de Paşti, ci de ceva mult mai simplu. Evreii îl numesc şi “pâinea săracului”. Pâinea nedospită e mâncată de evrei în timpul Paştelui evreiesc.
Se spune în Cartea Exodului că evreii care au plecat în mare grabă din Egipt n-au avut timp să-şi pregătească pâine dospită. În amintirea acestui eveniment, evreii mănâncă timp de opt zile numai pască, în perioada Pesahului.
La “Cina cea de Taină”, Isus şi apostolii au mâncat miel după ritualul evreiesc şi pască.

În casele timişorenilor se mâncă şi acum pască evreiscă. Iată cât de simplu se pepară. Pentru aluatul nedospoit se foloseşte doar apă, făină albă şi sare. Acest aluat se întinde subţire, se pune apoi pe o plită încinsă, iar după câteva minute de ţinut la prăjit este numai bun de ronţăit.

În Israel, aceste produse pot fi găsit în comerţ, împachetate, sub diverse forme şi variante, cu ciocolată pentru cei mici.
În casele bănăţeneşti, o pască excelentă se obişnuia să se facă atunci când se făcea aluatul pentru ţăieţeii din supă.
Citiţi şi:
Secretele pleşcaviţei, deliciosul „hamburger“ sârbesc care i-a cucerit pe bănăţeni după Revoluţie
Cum a luat naştere gulaşul, unul dintre cele mai cunoscute branduri culinare din Ungaria
De unde provin clătitele, desertul răspândit în toate colţurile lumii VIDEO
Secretele langoşului: gogoaşa delicioasă care îi încântă pe români provine din bucătăria maghiară
Povestea tortului Doboş. Delicatesa a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884 şi a stârnit admiraţia împăratului Franz Jozef şi a reginei Elisabeta „Sissi“