Gomboţul cu prune, gustosul desert din bucătăria maghiară. De ce este foarte apreciat în Banat şi Transilvania
0Gomboţul cu prune (Szilvás gombóc) se face din cartofi, făină, ouă, pesmet, scorţişoară şi prune. Găluştele pot fi umplute şi cu caise.
Găluştele cu prune sunt printre deserturile preferate ale celor din Transilvania şi Banat. Această delicatesă face parte din bucătăria tradiţională maghiară, unde i se spune „Szilvás gombóc”. La noi este cunoscută şi sub numele de „gomboţi”.
Este un desert răspândit în mai multe ţări Europă Centrală şi de Est, în regiuni care au făcut parte din monarhia Austro-Ungară (este în bucătăria oficială din Austria, Ungaria şi Cehia). Conform istoricului bucătăriei maghiare, gomboţul a pătruns la vecinii noştri din gastronomia austriacă, acolo unde aceast desert se numeşte Knödel. În limba germană, Gomboţul cu prune, se traduce în Zwetschgenknödel.
Gomboţul se obţine cu următoarele ingrediente: cartofi, făină, ouă, pesmet şi prune, la care se poate adăuga scorţişoară şi zahăr. Este realizat sub forma unor bile din aluat umplut cu prune (se poate folosi şi caise sau piersici), care apoi sunt fierte în apă, scurse şi apoi rostogolite în pesmet şi zahăr.

Iată cum se prepară un „Szilvás gombóc" adevărat: SURSA rozsakunyho.hu.
Citeşte şi:
Secretele langoşului: gogoaşa delicioasă care îi încântă pe români provine din bucătăria maghiară
Povestea tortului Doboş. Delicatesa a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884 şi a stârnit admiraţia împăratului Franz Jozef şi a reginei Elisabeta „Sissi“