Istoria ştrudelului, deliciul culinar din Imperiul Austro-Ungar. Cum a ajuns şi s-a răspândit prăjitura în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştrudelul este o prăjitură foarte populară în special în Austria, Ungaria şi Serbia. Este o prjitură preferată şi în fostele teritorii ale imperiului Austro-Ungar.

Se presupune că a fost adusă în această zonă, în secolul al XVI-lea, de către ocupanţii turci, având în vedere că se aseamănă cu baklava. Cea mai veche reţetă de ştrudel (Millirahmstrudel cu gulie) a fost găsită într-o carte de bucate scrisă de mână, din 1696, care se află astăzi în Biblioteca Municipală din Viena (Wiener Stadtbibliothek). 

Varianta actuală a reţetei de ştrudel s-a format pe teritoriul imperiului Austro-Ungar. Începând din secolul al XIX-lea, ştrudelul era considerat desertul preferat la marile petreceri pe teritoriul dublei monarhii. În Ungaria, este cunoscut sub numele de rétes. A devenit astăzi un produs tradiţional şi în Germania, Olanda sau Belgia.

Ştrudelul este declarat produsul de patiserie oficial al Texasului, iar în Israel oamenii îl pregătesc la fiecare colţ de stradă. În meniul renumitului hotel Ritz din Paris, la începutul anilor 1800, figura „Retes Hongrois”, pentru care se folosea făină importată din Ungaria, iar bucătarii erau trimişi să înveţe la Pesta.

Ştrudelul poate fi umplut cu mere, vişine, cireşe şi alte frcute, brânză, dovleac, mac, nuci.

image


 

În Croaţia i se spune štrudel sau štrudla, în Bosnia-Herţegovina şi Serbia: štrudla sau savijača, în Slovenia ca štrudelj sau zavitek, în Cehia ca závin sau štrudl, în Polonia şi România ca ştrudel, iar în Slovacia ca štrúdla sau závin.

Pentru realizarea aluatului aveţi nevoie de făină, ouă, unt, ulei, zahăr. Iată o reţetă de ştrudel cu mere, postată pe Youtube de Farfuria Veselă:



Citeşte şi:

Secretele langoşului: gogoaşa delicioasă care îi încântă pe români provine din bucătăria maghiară

Povestea tortului Doboş. Delicatesa a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884 şi a stârnit admiraţia împăratului Franz Jozef şi a reginei Elisabeta „Sissi“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite