Cu Bega în centrul candidaturii pentru Capitală Culturală Europeană, Timişoara nu e în stare să organizeze un eveniment cât de mic pentru a marca Ziua Marinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru prima dată în ultimii 15 ani,  la Timişoara nu a mai fost marcată Ziua Marinei FOTO radiotimisoara.ro
Pentru prima dată în ultimii 15 ani,  la Timişoara nu a mai fost marcată Ziua Marinei FOTO radiotimisoara.ro

Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Ziua Marinei nu este marcată la Timişoara în niciun fel. În această situaţie s-a ajuns pentru că firma privată care se ocupa ca Ziua Marinei să fie organizată şi la Timişoara nu s-a mai implicat, iar autorităţile nu au fost capabile să pună la punct o manifestare cât de mică. Această situaţie vine tocmai contextul în care Timişoara se pregăteşte să redeschidă navigaţia pe Bega.

În fiecare dintre anii trecuţi, la Timişoara era marcată Ziua Marinei şi faptul că Timişoara are primul canal navigabil din România. Cu muzică de fanfară şi alte evenimente marinăreşti, Ziua Marinei era marcată la Timişoara prin implicarea patronului de la terasa D’Arc, Caius Merşa. Acesta a refuzat să spună motivul pentru care nu s-a mai organizat Ziua Marinei, lăsând să se înţeleagă totuşi care ar fi cauzele acestei situaţii. „Nu vreau să incriminez pe nimeni. Ştiţi ce se făcea în anii trecuţi. Anul acesta nu se mai ţine şi nu vreau să declar mai mult pentru că ar însemna să incriminez pe unii sau pe alţii şi nu vreau să fac acest lucru”, a declarat Caius Merşa.

Primarul Nicolae Robu a declarat că municipalitatea avea un rol secundar în organizarea Zilei Marinei şi dacă s-ar fi ştiut mai din timp că nu se Administraţia Apelor sau Autoritatea Navală nu se implică, ar fi făcut-o primăria. „Contribuiam şi noi la eveniment, dar nu era organizat de primărie. Îmi pare rău că Autoritatea de Navigaţie sau Administraţia Bazinală a Apelor stau atât de prost cu banii încât nu au putut să organizeze. Dacă se ştia mai din timp se puteau găsi soluţii alternative. Acum Consiliul Local nu s-a mai întrunit şi nu aveam cum să alocăm bani”, a spus primarul Nicolae Robu.

Lipsa manifestărilor dedicate Zilei Marinei vin tocmai în contextul în care Primăria Timişoara este pe punctul de a redeschide navigaţia pe Bega pentru vapoaraşe de transport persoane, dar şi în contextul candidaturii Timişoarei la titlul de capitală culturală europeană, în jurul conceptului „canale culturale”, cu Bega şi evenimentele organizate aici în prim-plan. „Faptul că acum Bega nu este utilizată la capacitatea ei maximă este o stare de fapt care trebuie îmbunătăţită pentru că atât din punct de vedere al potenţialului său turistic, cât şi în ceea ce priveşte potenţialul său cultural, Bega trebuie valorificată”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite