Povestea colecţiei de icoane şi tablouri de la Mănăstirea Maria Radna: credincioşii le-au lăsat ca semn de recunoştinţă pentru vindecările miraculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tablourile lăsate la bazilica Maria Radna de cei care au avut parte de vindecări miraculoase FOTO Ştefan Both
Tablourile lăsate la bazilica Maria Radna de cei care au avut parte de vindecări miraculoase FOTO Ştefan Both

Muzeul Bazilicii Maria Radna adăposteşte peste 2.500 de tablouri oferite de credincioşii care au avut parte de minuni în viaţa lor.

Bazilica Maria-Radna, principalul loc de pelerinaj al romano-catolicilor din vestul ţării, este cunoscută pentru minunile sale. Despre minunile de la Radna vorbesc sutele de tablouri donate ca mulţumire de cei care s-au vindecat în urma rugăciunilor. Aceştia au lăsat o veritabilă expoziţie de picturi şi fotografii. Peste 2.500 de icoane se află astăzi în posesia bisericii, însă acestea provin doar după 1850, pentru că cele strânse până la acea dată au fost distruse de franciscani. 

“Icoanele au fost donate de cei care s-au vindecat sau au trecut prin nişte moment grele din viaţă. Este o colecţie foarte interesantă. Este de fapt a doua colecţie, care începe din 1850. Înainte exista o colecţie veche, însă un călugăr era deranjat că peste tot erau numai icoane şi a distrus tot ce era. Următorul stareţ, după trei ani, a decis să le colecţionaze din nou. Oamenii continuă să aducă icoane. Pentru expoziţie au fost selectate doar câteva, cele mai interesante, după diferite tematici. Dar vor mai fi expuse şi multe altele”, a declarat Andreas Reinholz, preotul paroh al Mănăstirii Maria Radna.

Muzeul de la Maria Radna FOTO Ştefan Both

Aradul a fost salvat de epidemia de ciumă

Prima minune despre care există documente scrise este legată de epidemia de ciumă de la Arad. “În timpul ciumei, aproape toţi locuitorii oraşului au plecat pe jos la Radna, pentru a se ruga. O persoană importantă a bisericii din Arad s-a îmbolnăvit de ciumă. Înainte să moară a spus că această boală se va opri atunci când locuitorii vor merge la Radna, pe jos, să se roage. În 1709, boala a dispărut, iar vindecările miraculoase au tot continuat la bazilica Maria-Radna. De atunci, de sute de ani, arădenii obişnuiesc să vină pe jos la Radna în pelerinaj”, a declarat Reinholz. 

Muzeul de la Maria Radna FOTO Ştefan Both

Enoriaşii spun că diferenţa dintre aceast lăcaş sfânt şi, spre exemplu cel de la Medjugorije, din Croaţia, este că la Maria-Radna nimeni nu a văzut apariţia chipului Sfintei Fecioare Maria. Dar se spune că mulţi au putut simţi ajutorul acesteia.

Muzeul de la Maria Radna FOTO Ştefan Both

Odată cu inaugurarea muzeului din mănăstire, câteva sute de icoane au fost expuse publicului. Este a doua biserică din Europa unde există o asemenea expoziţie. “Sunt multe minuni şi astăzi. Mult mai des decât am crede. De asta le şi spun oamenilor care vin aici că nu sunt într-un loc mort, ci într-o biserică vie. Iar oamenii simt ceva... De multe ori vin şi îmi povestesc prin ce au trecut. Nici eu nu am un răspuns la aceste situaţii, dar ei spun că în viaţa lor s-a produs o minune. Cum funcţinează treaba asta, nu ştiu. Trebuie să avem modestia să acceptăm aceste lucruri. Şi să spunem: <Doamne, îţi mulţumesc că m-ai ajutat>. Asta este esenţial”, a mai spus Andreas Reinholz.

Muzeul de la Maria Radna FOTO Ştefan Both

Icoana care a scăpat din foc

O minune se leagă şi de icoana Maicii Domnului din biserică, care a fost oferită fraţilor franciscani din Radna în 1668. Icoana s-a păstrat din vechea biserică distrusă în urma atacurilor trupelor otomane, din 1695.  În mod miraculos, icoana tipărită pe hârtie nu a ars, fiind găsită mai apoi de credincioşi printre resturile carbonizate. Puterea sa făcătoare de minuni a ajuns rapid la urechile enoriaşilor

Citiţi şi

FOTO Papa Francisc şi-a trimis reprezentantul la Radna. Banatul a fost pentru o zi centrul lumii creştine

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite